Piața de capital

Acțiunile companiilor românești vor putea fi decontate prin sistemul Clearstream

Piața de capital, obligațiuni

Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internațional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, va conecta acțiunile românești la rețeaua sa internațională.           

O nouă conexiune va permite decontarea și depozitarea acțiunilor românești prin infrastructura internațională a Clearstream, oferind acces mai ușor la piața românească de capital pentru investitorii internaționali și, astfel, noi oportunități de finanțare pentru piața românească, anunță Clearstream.

BRD Groupe Société Générale va acționa în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Această evoluție va permite decontarea și depozitarea tuturor acțiunilor denominate în Lei prin infrastructura internațională a Clearstream, îmbunătățind eficiența la standarde internaționale și reducând, totodată, costurile pentru investitori.

Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieței, o creștere a cererii și, astfel, o lichiditate sporită pentru acțiunile românești, iar piața locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanțare – Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream.

„Creșterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori București și viitoarea schimbare a statutului pieței, vor conduce la o creștere sănătoasă și durabilă a pieței de capital din România”, a declarat Claudiu Cercel, Directorul General adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu piețele financiare.

Clearstream este prezent pe piața românească, oferind obligațiuni guvernamentale și municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligațiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD și își completează acum portofoliul cu acțiunile locale. Fiind singurul ICSD care oferă întreaga gamă de instrumente românești, Clearstream își demonstrează angajamentul față de una dintre piețele de capital cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est.

Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Börse, furnizează infrastructura post-tranzacțională pentru piața eurobondurilor și servicii pentru titluri pe 58 de piețe din întreaga lume. Cu active de peste 14.000 miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare și custodie din lume pentru titluri interne și internaționale.

www.clearstream.com

Despre Depozitarul Central

Depozitarul Central este instituția care asigură infrastructura pieței financiare din România, având rolul de operator pentru sistemul de decontare a valorilor mobiliare RoClear și îndeplinește funcția de registru pentru societățile pe acțiuni.

Pe lângă aceste servicii importante, Depozitarul Central oferă participanților, emitenților, investitorilor și deținătorilor de instrumente financiare o gamă variată de alte servicii conexe și auxiliare și este constant preocupat să armonizeze toate serviciile și activitățile sale cu cele mai bune practici europene, la standardul cel mai înalt, cu risc și costuri reduse.

Depozitarul Central se angajează să crească fiabilitatea, eficiența și robustetea sistemelor, aplicațiilor și mecanismelor sale implicate în furnizarea serviciilor de post-tranzacționare și registru.

www.roclear.ro

Despre BRD Groupe Societe Generale

BRD – Groupe Société Générale este a treia mare bancă din România după valoarea activelor. BRD operează o rețea de 640 de unități și are o poziție de lider pe piața cardurilor, cu aprox. 2,43 milioane de carduri, 30.000 de POS-uri și aproape 1.500 de ATM-uri. Banca este un jucător important pe piața creditelor pentru companii locale și multinaționale și este liderul pieței de factoring din România. Activele sale totale, la sfârșitul primului trimestru al anului 2020, erau de 57,02 miliarde lei.

BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 138.000 de angajaţi în 62 de ţări şi peste 29 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: 

•    Retail banking în Franţa
•    Retail banking internaţional, Asigurări şi Servicii financiare pentru companii
•    Global Banking şi Soluţii pentru Investitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *