Investițiile în acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB) au constituit motorul de creștere a activelor fondurilor de pensii în 2019. Cu excepția Generali, unde acțiunile au avut o pondere de 27,2% din total active, restul fondurilor au plasat doar o cincime din active în acțiuni listate. Anul trecut, indicele BET, care urmărește evoluția celor mai mari și mai lichide companii listate, s-a apreciat cu 35% în 2019 față de 2018.
Fondurile private de pensii obligatorii, Pilonul II, păstrează majoritatea banilor deponenților în instrumente de investiții cu risc foarte scăzut. Astfel, titlurile de stat reprezintă mai mult de două treimi din valoarea totală a activelor acestora.
Cu alte cuvinte, randamentele mari se obțin pe investiții cu grad de risc mai ridicat (acțiuni la bursă). Administratorii fondurilor de pensii din România, deși legea le permite să meargă cu o pondere de până la 50% din portofoliul investițional, preferă zona ”călduță” a unei pătrimi din activ investite astfel.
Cele șapte fonduri de pensii păstrează majoritatea banilor în titluri de stat, adică în instrumente sută la sută garantate, dar cu randamente mici, care abia acoperă inflația.
Este zona cu ponderi care pleacă de la 52,1% din total active pentru Generali SAFPP până la 66,8% pentru BRD SAFPP. Titlurile de stat, prin care statul se împrumută de la sectorul privat pentru a-și finanța datoriile, au avut, anul trecut, dobânzi între 3,5% și 5%.
Depozitele bancare, respectiv locul în care fondurile păstrează o rezervă de cash, nu au o pondere semnificativă în activele Pilonului II. BCR Pensii SAFPP avea doar 0,79% dintre active în depozite bancare, în timp ce Generali a consemnat cea mai mare pondere, de 6,6%.
Investițiile în obligațiuni corporative aveau o pondere în opoziție cu cea de titluri de stat. În timp ce la fondul BRD obligațiunile reprezentau doar 3,2%, dar titlurile de stat erau de 66,8%, la Generali obligațiunile ocupau 13,7% din total active, compensând ponderea de doar 52,3% a titlurilor de stat. Obligațiunile au avut un randament de circa 5% în 2019.
Câștigurile totale ale fondurilor din Pilonul II în 2019 s-au situat între 10,9% la BRD și 12,9% la AEGON Pensii. Performanța medie din ultimii cinci ani a fost de 26,8%, iar pentru ultimii zece ani de 103% în medie.
Activele totale ale celor șapte fonduri de pensii au ajuns la 13 miliarde euro (61 miliarde lei) la sfârșitul anului trecut. Activele reprezită suma totală ce aparține celor 7,4 milioane contribuabili înregistrați la Pilonul II.
Problema principală rămâne, în continuare, faptul că depunerile inițiale nu sunt garantate în forma inițială, ci, conform legislației în vigoare, ”sunt garantate, dar diminuate prin comisioanele de administrare. Cu alte cuvinte, administratorii nu se asigură că din randamentul obținut, prin scăderea comisioanelor, depunătorul să dețină cel puțin depunerea inițială.