Reiterând necesitatea unei soluții a Legii pensiilor, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că nu poate fi vorba despre o soluție financiar-economică, ci una exclusiv politică.
Guvernatorul se referă la controversata Legii a pensiilor, adoptată anul trecut de către Parlament, pentru implementare începând cu toamna acestui an. Legea prevede o majorare a pensiilor cu 40%, din toamna anului viitor.
Impactul asupra bugetului de stat care, deja din trimestrul IV al anului trecut, a depășit limita de 3% convenită cu Uniunea Europeană (calcul anual, la 12 luni, octombrie 2019/octombrie 2018) va fi negativ, în sensul creșterii necontrolate a deficitului.
Estimările economiștilor, pe fondul menținerii unei creșteri economice foarte optimiste, de 4%, și a menținerii gradului actual de colectare a veniturilor la buget, arată un nivel al deficitului bugetar de peste 4% în 2020.
Dacă lucrurile la nivel macroeconomic rămân relativ neschimbate în acest an – adică același nivel scăzut al încasărilor bugetare și un grad de colectare scăzut, fără modificarea în sensul creșterii a taxelor și impozitelor, adevăratul impact negativ al aplicării Legii pensiilor se va resimți în 2021. Pensiile trebuie să creasă, însă cel discutabil este procentul prevăzut în Legea pensiilor, de 40%.
Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice ci să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim vreo 40 de ani printr-un deșert financiar… Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR
Pentru stabilirea nivelului cu care să se majoreze pensiile este necesară o fundamentare care să găsească nivelul optim între politic, social, financiar și nevoile electorale. Aici este vorba despre o soluție politică, în opinia guverantorului, pentru că, în acest moment, pe actualele prevederi ale legii, ”nu avem soluție financiară și economică”. Din moment ce există deficit bugetar, adică veniturile încasate la buget sunt mai mici decât cheltuielile, este vorba despre deficit, deci NU sunt bani. ”A avut țara asta vreodată surplus bugetar?”, întreabă retoric Mugur Isărescu, amintim că numai Polonia are un buget construit pe deficit zero.