Pensii

Randamente de 26% ale fondurilor de pensii private

Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creștere de 26,1% la sfîrșitul primului semestru din 2019, mai mare față de creșterea principalilor indicelui bursier BET, care a avansat cu 19% în același interval de timp.

Profitul fondurilor de pensii private obligatorii a fost realizat în condițiile în care activele acestora sunt păstrate în cea mai mare parte în titluri de stat. Mai exact, din valoarea totală a activelor de 55,15 miliarde lei, 58,46% (32,24 miliarde lei) sunt titluri de stat, cu un randament de circa 5% pe an.

Pe locul secund se află investițiile în acțiuni listate, cu un total de 10,9 miliarde lei sau 19,76% din total active. Din acestă categorie de investiții a venit și cea mai mare parte a randamentului obținut de fondurile de pensii private obligatorii, fiind investiția cu cel mai mare potențial.

Obligațiunile corporative, adică titlurile emise de companii, se situează pe locul al treilea, cu o valoare de 4,18 miliarde lei sau 7,5% din activele totale ale fondurilor. Randamentele acestora se ridică la 4-6% anual, nu mult peste dobânda oferită de statul român (5,5% pe an), și sunt listate la BVB.

  • Activele fondurilor de pensii private obligatorii, Pilon II de pensii, au crescut cu 26,12% în iunie 2019 comparativ cu aceeași lună a anului trecut
  • Randamentul a fost obținut prin investiții în titluri de stat (58,46% din total active, acțiuni listate la bursă (19,76%) și obligațiuni corporative (7,5%)

Restul de 7,8 miliarde lei din activele fondurilor de pensii private (14,28%) sunt sume păstrate în bănci sub formă de bani în conturi curente sau în depozite bancare la termen. Randamentul depozitelor bancare este de circa 2% anual în prezent, sub cel al titlurilor de stat sau al obligațiunilor corporative.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau la finele primului semestru 7,341 milioane participanți. Datele ASF arată că de la începutul activității fondurilor au fost virate contribuții pentru 7,212 milioane salariați. Restul sunt persoane aflate în câmpul muncii dar fără angajator.

De altfel, în luna aprilie a acestui an au fost virate contribuții pentru 3,875 milioane salariați, în timp ce pentru 3,446 milioane nu au fost virate.

În sistemul fondurilor de pensii private obligatorii Pilonul II sunt active șapte companii, respectiv Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.