Deși salariul mediu pe economie a tot crescut, chiar anul trecut cu 15%, doar o treime (34%) dintre salariații români au economisit cu regularitate. Celelate două treimi economisesc ”forțat”, prin Pilonul II de pensii, la care contribuția este oprită și virată automat din salariu.
Peste 60% dintre cei intervievați, în cadrul unui studiu realizat pentru Asociația pentru Pensiile Administrate Privat (APAP) din România, au declarat că nu reușesc să pună deoparte niciun leu din salariul lunar. Numărul acestora a crescut, de altfel, față de 2018, când doar jumătate dintre repondenți spuneau acest lucru (51%).
Prin urmare, este evident că singura variantă de economisire, cu regularitate, rămâne pentru aceștia Pilonul II de pensii, unde creșterea contributivității, la 6% din salariu, va mări în consecință fondurile acumulate în conturile de pensii ale salariaților.
Sondajul de opinie, reprezentativ la nivel național, a fost derulat de către institutul ISRA Center la solicitarea APAPR în perioada octombrie-noiembrie 2019.
Total contribuabili la 31.12.2019, din care: | 7,2 milioane |
Contribuabili cu 10.000 lei în cont | 2,1 milioane |
Contribuabili cu 20.000 lei în cont | 0,85 milioane |
Fonduri totale administrate de cele 7 fonduri | 13,5 miliarde euro |
Câștig net contribuabili (plusul față de contribuții) | 2,6 miliarde euro |
Venituri din comisioane de administrare (7 fonduri) | 2,33 miliarde euro |
Potrivit datelor APAPR, 2,1 milioane de români au strâns peste 10.000 lei în contul personal din Pilonul II de pensii private, iar 850.000 au depășit pragul de 20.000 lei. Pe de altă parte, administratorii fondurilor de pensii private au făcut deja plăți în valoare totală de 467 milioane lei (98 milioane euro) către 70.000 de beneficiari (participanți și moștenitori), potrivit datelor publicate de ASF (Pilonul II + Pilonul III).
Fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii nouă ani – Radu Crăciun, președinte APAPR
Deși climatul legislativ a fost instabil, administratorii de fonduri au reușit să administreze eficient, cu randamente foarte bune în condiții de risc redus și costuri de funcționare extrem de competitive, adaugă Radu Crăciun.
Coroborând datele sondajului ISRA și informațiile statistice ale ASF și APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru majoritatea populației.
Radu Crăciun consideră că ”acest lucru face din menținerea și consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrățișat de orice administrație politică, pentru că oamenii încep să înțeleagă beneficiile aduse de Pilonul II”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.
Datele prezentate de APAPR arată că în 2019 randamentul investițional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii nouă ani, de 11,8%.
Media anualizată pe toată perioada de funcționare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%. Câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților este de 2,6 miliarde de euro, din 13,5 miliarde euro în administrare.