Metale&pietre prețioase

Cotația aurului se apropie de maximul ultimilor șapte ani

Cotatia aurului

Piețele de capital s-au prăbușit din cauza coronavirusului, iar cotația barilului de petrol a scăzut cu 25% într-o zi. Aurul, însă, rămâne un instrument de refugiu în vremuri tulburi, ceea ce face ca prețul acestuia să ajungă la cel mai mare nivel din ultimii șapte ani.

Uncia de aur (31 de grame) s-a apropiat de valoarea de 1.700 de dolari după ce investitorii au asistat la scăderea randamentelor obligațiunilor americane pe zece ani la 0,6% și la deprecierea dolarului pe fondul reducerii dobânzii de către Federal Reserve, arată o analiză a Saxo Bank.

Aurul se dovedește a fi preferat și în fața altor metale, precum argintul sau platina. Raportul de preț aur-argint a ajuns la 96, adică argintul este de 96 de ori mai ieftin decât aurul. Cotația argintului a scăzut cu aproape 5% în ultimele două săptămâni până la 17,1 dolari pe uncie.

Platina însă s-a scumpit cu 10%, dar nu ține pasul cu aurul. La cotația de 820 de dolari pe uncie, diferența față de aur este la un nivel record în prezent. Prețul platinei ar putea crește mai mult după ce producătorii au anunțat că vor reduce producția pentru a susține cotația.

Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai mare scădere zilnică care a avut loc după criza financiară mondială din 2008.

Pieţele iau în calcul o probabilitate ridicată de recesiune – Matthew Keator, director partener la Keator Group.

Toţi cei trei indici americani importanţi au scăzut puternic la deschidere, iar tranzacţiile au fost suspendate temporar, conform unui sistem introdus după prăbuşirea bursei produsă în 1987, în aşa-numita “Black Monday”. Indicele Dow Jones a scăzut cu 2.000 de puncte la deschidere, chiar în ziua în care a marcat al 11-lea an de piaţă bull.

Pe parcursul şedinţei, Dow Jones s-a apropiat la circa o zecime de punct procentual de confirmarea intrării în piaţă bear, respectiv un nivel aflat cu 20% sub nivelul record.

Indicele S&P 500 a închis la un nivel aflat cu aproximativ 19% de maximul istoric atins pe 19 februarie. Indicele CBOE Volatility, care măsoară îngrijorarea investitorilor, a atins cel mai ridicat nivel de după decembrie 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.