Cotația aurului a urcat, în trimestrul al treilea al anului, la 1.485 dolari pe uncie, de la 1.300 de dolari la începutul anului. Un dolar mai slab și problemele din sectorul energetic au susținut creșterea prețului.
Estimările indicau atingerea pragului de 1.550 de dolari până la finele anului și continuarea ascensiunii în 2020. Între timp, însă, cotația aurului a coborât la 1.380 de dolari pe uncie (31,1 grame), pe fondul anunțului legat de semnare acordului comercial între SUA și China.
Dar un acord care să cuprindă toate sectoarele de comerț între China și SUA nu va fi semnat prea curând. Negocierile sunt complicate pentru fiecare industrie în parte, iar administrația Trump preferă oricum să anunțe semnarea câte unui acord pentru fiecare, fiind prezentate ca victorii de etapă.
Scăderea cotației aurului este pusă și pe seama unei corecții tehnice, vizibilă după reducerea pozițiilor long (pe termen lung) deținute de fondurile speculative. De altfel, numărul redus de poziții speculative elimină unul dintre obstacolele pentru un nou impuls de creștere.
Intrăm în perioada anuală a ‘împodobire a vitrinei’ când câștigurile sunt apărate, iar deciziile legate de poziții noi sunt amânate – Ole Hansen, Director Strategie Mărfuri, Saxo Bank
În România, cotația oficială a Băncii Naționale pentru un gram de aur este de 203,3 lei, sub nivelul mediu din octombrie când s-a situat la 206,6 lei. Față de cotația medie din octombrie 2018, gramul de aur înregistrează o creștere de 47%, un randament foarte bun pentru piața de capital.
Astfel de randamente se mai găsesc doar în investițiile în acțiuni listate la Bursa de Valori, în timp ce depozitele bancare și fondurile mutuale au câștiguri de doar câteva procente.
Comparativ, pe piața americană creșterea cotației în dolari a aurului a fost de doar 19,1%. Diferența față de creșterea de la noi este dată atât de evoluția cursului leu/dolar, cât și de adâncimea redusă a pieței de mărfuri.
Cotația aurului a atins maximul istoric în 2011, la 1.889 dolari pe uncie, iar în 2016 a consemnat minimul ultimilor zece ani la 1.050 de dolari pe uncie.