Metale&pietre prețioase

Conflictul SUA-Iran duce aurul la maximul ultimilor șapte ani

Aur, metal pretios

Escaladarea conflictului dintre SUA și Iran a dus prețul aurului la 1.580 de dolari pe uncie, maximul ultimilor șapte ani. Explicația este simplă: instrumentele financiare de refugiu, precum metalele prețioase, reacționează la zvonurile de război.

Tensiunile dintre SUA și Iran au fost provocate de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către o dronă americană. Eliminarea generalului a fost un răspuns la atacarea ambasadei SUA din Bagdad de către protestatari pro-iranieni.

Iranul amenință cu represalii pentru moartea generalului, cu mii de oameni cerând răzbunare pe străzile din Teheran. Dacă acestea vor avea loc, SUA va răspunde dur, după cum a arătat președintele Donald Trump, care a și identificat 52 de ținte strategice în Iran.

Aversiunea la risc a piețelor financiare a dus imediat la achiziții de metale prețioase, considerate investiții sigure în preioadele de incertitudine politică și financiară.

Astfel, cotația aurului a ajuns la cel mai mare nivel din aprilie 2013 după o creștere de 1,5%, până la 1.579,72 dolari pe uncie (31 de grame).

De asemenea, prețul paladiului, un alt metal prețios, a atins un maxim istoric de 2.020 de dolari pe uncie. Prețul barilului de petrol Brent s-a majorat cu 1,46 de dolari până la 70,06 dolari pe baril, iar petrolul WTI a urcat cu 1,17 dolari, până la 64,22 dolari.

Analiștii estimează că prețul aurului va atinge pragul psihologic de 1.600 de dolari pe uncie dacă tensiunile se vor menține. Cotația aurului este sub presiune de creștere și din cauza faptului că Rezerva Federală din SUA nu intenționează să majoreze dobânda de referință în 2020. În prezent, dobânda de referință a SUA este între 1,5% și 1,75%, același nivel din octombrie 2019.

Cotația gramului de aur la Banca Națională a României a atins un nou record istoric la 216,3 lei. Este a doua ședință consecutivă cu o cotație record după ce vineri s-a ridicat la 213,8 lei pe gram.

Piețele de capital au deschis în scădere prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni. Indicele Nikkei din Japonia a coborât cu aproape 2%, iar piețele din China și Australia au deschis cu scăderi de până la 1%. Bursa de la București a început ziua cu o depreciere de 0,15% pe principalul indice, BET, care urmărește evoluția celor mai importante 16 companii listate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.