Imobiliare

Imobiliarele aduc un profit superior celui din depozite bancare sau obligațiuni

Central District 4 Elemente

Un grup investițional privat a achiziționat 35 de apartamente din proiectul rezidențial Central District 4 Elemente.

Persoanele fizice care alcătuiesc grupul au plătit 3,4 milioane euro (plus TVA) pe cele 35 de apartamente de câte două camere fiecare. În prețul achitat intră și mobilarea completă de către Forty Management, dezvoltatorul proiectului rezidențial, și 35 de locuri de parcare.

Dezvoltatorul a oferit toate serviciile necesare conceptului de buy&rent (cumpără și închiriază), respectiv o clădire certificată verde, ceea ce înseamnă costuri de mentenanță reduse, premii internaționale, potențial de creștere, conceptul și mobilarea. A pus la dispoziție și firma care se va ocupa de închirierea și administrarea apartamentelor.

Avantajele acestor produse investiționale sunt capacitatea de a absorbi eventualele șocuri ale pieței imobiliare – Lucian Azoriței, CEO Forty Management.

Un studiu realizat de imobiliare.ro pentru zona Titan, unde se contruiește proiectul, a arătat că pentru un apartament nou de 2 camere, mobilat și cu loc de parcare, se plătește o chirie lunară de 600 de euro. Adică un randament al investiției de 7,4% pe an, fără a adăuga câștigul general de eventuala apreciere a valorii apartamentului.

Investiție imobiliară

  • Preț mediu pe apartament: 97.000 euro
  • Valoare chirie lunară: 600 euro
  • Randament anual: 7,4%
  • Amortizarea: 13,4 ani

Calculul este la sume brute, mențiunea obligatorie fiind aceea că nivelul chiriei este cel al zonei și poate fi ușor mai mic după negocierile proprietar-cumpărător. Pe de altă parte, veniturile din chirii intră sub impozitarea cu 16%, ca orice alt venit, la care se adaugă contribuții la sănătate și pensii. Astfel că, suma netă ar fi undeva în jur de 350 – 400 euro/lună, ceea ce mărește durata de amortizare (perioada în care se acoperă, din venituri, suma inițială) la 20 -23 de ani.

Imobiliarele reprezintă un refugiu pentru economiile personale și pentru investitori instituționali chiar care oferă, de regulă, randamente superioare altor instrumente financiare. Ca orice alt tip de investiții – în afara celor garantate de stat – vin la pachete cu riscuri, pe care proprietarii și le asumă din start.

În cazul închirierii, sunt de notat riscurile generate de chiriași (deteriorări, neplata utilităților etc.), riscurile generate de evoluția economiei și a pieței inchirierilor (de creștere sau de scădere/criză) sau riscurile generate de calamități (cutremur) ori de vecini. În acest ultim aspect, devine importantă polița de asigurare încheiată pentru acoperirea diverselor situații.

Randamentul este peste cel oferit de depozitele bancare la termen, de sub 2% pe an, dar și peste cel al obligațiunilor de stat, acum în jur de 4-5% pe an. Doar fondurile mutuale de investiții și plasamentele directe în acțiuni listate pot asigura, în anumite condiții și riscuri atașate, câștiguri de peste 10% anual.

Central District 4 Elemente este un proiect mixed-use cu 204 apartamente și 1.500 metri pătrați de zonă comercială. Va fi finalizat în toamna acestui an și va fi primul proiect care are prevăzută o pistă de alergare pe acoperiș și cinema exterior.

Proiectul este pre-certificat „Clădire Verde” și a câștigat și „Mixed-Use Development Romania” la International Property Awards 2020 din Londra.Forty Management va demara luna viitoare și construcția Central District Viitorului 134, un proiect mix, cu 1.000 mp de birouri și 33 de apartamente.

3 Responses

  1. 600€ chirie pt ap de doua camere? Voi va auziți? Dincolo de încercarea de a face specula este pur și simplu nerealist.

  2. excelenta concluzia, doar ca as adauga si Riscul as zice in cazul de fata de 95%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *