Fonduri mutuale

Românii ar fi avut un profit de un miliard de euro dacă optau pentru investiții în fonduri mutuale

Randamentele fondurilor de investitii

Circa un miliard de euro ar fi, potrivit calculelor directorului de investiții Raiffeisen Asset Management (RAM), Robert Burlan, suma ”pierdută” în 2019 de românii care își țin țin economiile în depozite la bănci, în loc să le investească în unități ale fondurilor mutuale.

Este vorba despre diferența dintre randamentul din potențiale investiții în alte instrumente de economisire, cum sunt fondurile de investiții, și randamentul (dobânzile) depozitelor bancare.

Performanța de anul trecut a fondurilor de investiții de tip fixed income (cu randamant fix și risc scăzut – n. red) în lei, s-a situat între 4% și 5%, iar pentru cele în euro între 3% și 4%.

Depozite bancare versus fonduri de investiții (decembrie 2019)

Depozite bancare la termen (mld. euro)Fonduri de investiții (mld. euro)
Valoarea activelor24,75,6
Randament anual1% – 2%4% – 5%

Cum depozitele bancare la termen sunt în proporție de 60% în lei și 40% în valută, randamentul echivalent din fonduri cu risc scăzut a fost de aproximativ un miliard de euro.

„Suma minimă pentru investiția într-un fond este de 100 lei – Robert Burlan, director de investiții RAM

Comparativ, activele tuturor fondurilor de investiții, fără societățile de investiții financiare (SIF) și fără Fondul Proprietatea, se ridicau la 26,9 miliarde lei (5,6 miliarde euro) la sfârșitul anului trecut. Valoarea activelor fondurilor mutuale este de patru ori mai mică decât cea a depozitelor bancare la termen.

Pe termen lung, chiar și la dobânzi mai mici, de numai 2% sau 3%, investițiile în fonduri cu risc scăzut sunt mai avantajoase decât cele în depozite bancare. Avantajul comparativ al investițiilor în fonduri mutuale, față de investiția în depozite bancare este că banii sunt disponibili oricând, fără a fi blocați pentru o perioadă determinată de timp.

One Response

  1. Pe hartie calculele dau bine insa in realitate, scoti mai putin decat depui daca luam in calcul comisioanele de retragere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *