Primul și singurul program de educație financiară din România, dedicat exclusiv elevilor de școală generală și liceu, a fost creat în anul 2012 de Ligia Georgescu-Goloșoiu.
Pionier în educației financiară, cu o activitate de peste 30 de ani ca economist în Banca Națională a României (BNR), Ligia Georgescu-Goloșoiu, a creat primul program destinat elevilor din România.
Mai mult, fosta economistă BNR și doctor în economie, a reușit să impună programul pe care l-a creat în 2012 ca materie opțională de studiu în programa Ministerului Educației Naționale (MEN).
Manualul este realizat în acord cu vârsta copiiilor cărora li se adresează, într-un stil agreabil, ușor de înțeles, aproape ca un continuu joc, dar este perfect accesibil și profesorilor care trebuie să predea materia. Pentru că aceștia au diferite specialități, nu sunt experți în finanțe și au nevoie, la rândul lor, de programe de pregătire în acest sens.
A fost, de altfel, pasul următor din proiectul Ligiei Goloșoiu, acela de a iniția un program de pregătire pentru învățătorii și profesorii care și-au asumat predarea acestei materii opționale. Programul se derulează în parteneriat cu Institutul Bancar Român (IBR).
Cred că antreprenorii și băncile trebuie să susțină acest program național de educație financiară a copiiilor noștri – Ligia Georgescu- Goloșoiu, președinte APPE
Inițial, proiectul a început sub umbrela BNR, pe vremea când Ligia Georgescu- Goloșoiu încă lucra în bancă, după care a fost transferat ca proiect al Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), pe care o conduce. Astfel, programul a avut continuitate și a împlinit șapte ani de existență. De la an la an însă, conținutul a fost perfectat, iar manualul a fost adoptat de cadrele didactice din 20 de județe ale țării.
Află detalii despre program din emisiunea Adevărul financiar live aici:
Pe lângă manualele create pentru diferite clase ale ciclului școlar și gimnazial, proiectul a fost îmbogățit printr-un concurs lansat la nivel național, ”Olimpiada Micilor Bancheri”, care a ajuns deja la a cincea ediție în 2019.
”Nu a fost deloc ușor, în primul rând pentru că resursele financiare necesare au fost întotdeauna prea puține și a trebuit să gestionez cu mare un buget minuscul”, spune Ligia Georgescu- Goloșoiu.
Dacă la început BNR s-a implicat în susținerea financiară a proiectului, pe parcurs a diminuat până la dispariție contribuția inițială, de circa 15.000 euro, astfel că, în prezent, APPE trebuie să facă eforturi mari pentru a asigura continuitatea și extinderea proiectului.
Costurile totale ale proiectului – scriere, editare, tipărire și distribuție a manualelor – depășește 100.000 euro pe an. Până acum, 500.000 de elevi au optat pentru a studia această materie la școală, numai în acest an școlar fiind înregistrați aproape 73.000 de elevi.