Deși 90% dintre elevi cunosc noțiuni financiare ca dobândă, împrumut sau buget, tinerii nu sunt încă familiarizați cu instrumentele financiare. Doar 12% dintre ei folosesc cardul bancar, arată un studiu al Bănci Comerciale Române (BCR).
Peste 85% din elevii de gimnaziu și liceu pun bani deoparte. Circa 90% dintre ei au învățat doar în familie noțiuni de educație financiar. Majoritatea tinerilor încearcă să pună bani deoparte o dată pe săptămână, iar cam un sfert dintre ei, cam o dată pe lună.
Deși cea mai mare parte a tinerilor își strâng bani, majoritatea dintre nu au un plan de organizare a lor. Cele mari cheltuieli sunt pe îmbrăcăminte și încălțăminte.
Elevii trebuie să știe cum să aibă grijă de banii lor – Nicoleta Deliu, coordonatoarea proiectului Școala de Bani.
Familia este atât principala sursă de bani, cât și principala sursă de educație financiară pentru tineri. Aproape jumătate spun că cel mai important sfat financiar este că banii se fac greu și se duc repede.
Școala de Bani este cel mai amplu program de educație financiară din România. În ultimii trei ani, peste 1.000 de angajați ai BCR au oferit cursuri gratuite pentru 370.000 de români.
Concluziile studiului arata cat de important este sa dezvoltam programe de educatie financiara in scoala, in conditiile in care cei mai multi dintre elevi au principalele informatii legate de acest domeniu de la membrii familiei. spun reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii.
BCR a realizat un studiu privind nivelul educației financiare a elevilor din România, în cadrul programului Școala de Bani. Din cei peste 8.000 de participanți la studiu, aproape 90% au învățat în familie cum să își organizeze banii.
Studiul a fost realizat, în perioada octombrie-noiembrie 2019, pe un eșantion de 8.329 de respondenți. Au participat elevi ai școlilor din mediul public, băieți și fete cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani.