Bancare

Românii preferă să fie proprietari cu datorii la bancă decât chiriași

Rate la bancă pentru casă

Dorința românilor de a fi proprietari ai locuinței în care stau este vizibilă prin numărul mare de deținători, dar și prin faptul că 84% consideră că investiția în achiziție este mai rentabilă decât chiria.

Un studiu realizat de ING la nivel internațională arată că românii sunt cei mai itneresați europeni de achiziția unei locuințe. Mai exact, 84% preferă să cumpere o casă decât să o închirieze, în tim ce media europeană este de 70%. De asemenea, doar 56% dintre români ar strânge bani pentru un alt obiectiv înaintea celui de achiziție a unei locuințe, în timp ce media europeană este de 81%.

Cei mai puțin interesați europeni de achiziția unei locuințe sunt germanii, care în proporție de 91% ar economisi pentru alte scopuri. În Austria și Olanda ponderea este de 90%. În ceea ce privește rentabilitatea unei locuințe tot Germania, cu 58%, și Olanda, cu 59%, au cele mai reduse valori din Europa.

„Locuințele sunt scumpe, iar perioada mare necesară economisirii îi convinge pe oameni să își îndrepte atenția către alte obiective – Jessica Exton, specialist în știința comportamentală la ING

Studiul mai arată și că 28% dintre români anticipează că își vor cumpăra o locuință când vor avea între 30 și 34 de ani. Un sfert, 25%, cred că vor deveni proprietari după 35 de ani, iar 14% înainte de 30 de ani. Unul din cinci români, 21%, este suficient de pesimist încât să declare că nu își va permite niciodată cumpărarea unei locuințe.

La nivel european, doar 21% dintre proprietarii de locuințe au declarat că au o cumpărat o casă din rațiuni economice. Aceștia cu luat o decizie emoțională pentru că și că își doreau să dețină locuința în care trăiau (66%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *