Bancare

Două miliarde lei pentru Prima Casă în 2020

Creditul ipotecar Prima Casă

Deși a circulat ideea reducerii plafonului alocat programului Prima Casă și chiar despre renunțarea la program, nu se modifică nici condițiile, nici criteriile de acordare.

Din momentul lansării programului, în anul 2009, până în octombrie 2019, au fost acordate 250.673 de garanții, în valoare totală de 21,6 miliarde lei, iar volumul creditelor susținute este de circa 45 miliarde lei.

Programul Prima Casă va continua și în 2020, fără nicio modificare față de anii trecuți – Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

La aceeași dată, soldul creditelor ipotecare era de 79,5 miliarde lei, dintre care credite în lei 58,1 miliarde lei și împrumuturi în valută 21,3 miliarde lei. Programul Prima Casă reprezintă circa 85% din totalul creditelor ipotecare acordate în lei.

Dobânzile mici din ultimii ani au permis revenirea creditelor ipotecare clasice, în special pentru locuințe cu valori mari, peste plafonul stabilit de Prima Casă. Programul guvernamental a rămas însă pozitiv pentru cei care nu aveau avansul minim aferent împrumuturilor negarantate, de 15-20% versus 5% la Prima Casă.

Anul trecut, plafonul pentru Prima Casă a fost de două miliarde lei, dar după primele 11 luni, doar 77% din plafon a fost consumat, conform datelor FNGCIMM.

Condițiile de garantare prin Prima Casă

  • Pentru achiziția locuințelor noi sau consolidate (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) împrumutul este de maximum 66.500 euro;
  • Pentru construcția de locuințe individuale, maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței;
  • Pentru construcția de locuințe în regim asociativ, maximum 72.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări;
  • Pentru achiziția altor categorii de locuințe (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat – locuințe vechi) maximum 57.000 euro.

La programul Prima Casă participă 15 bănci comerciale, printre care se află și principalele bănci din sistem. Banca Transilvania, BCR, BRD GSG, CEC Bank. ING Bank, Garanti, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și OTP Bank se află pe lista FNGCIMM a băncilor partenere.

Condițiile de eligibilitate pentru Prima Casă

  • la data solicitării creditului garantat, debitorul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, cu suprafață utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
  • are un avans de 5% din valoarea locuinței:
  • se califică la condițiile stabilite de bancă pentru împrumut (rata lunară nu depășește 45% din venitul debitorului.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat zilele trecute că Prima Casă continuă neschimbată și va fi în funcțiune și anul viitor. Pentru 2021, proiectul prevede un pafon de 1,5 miliarde lei, mai redus decât cel de anul acesta.

Prima Casă a debutat în 2009, în plină criză economică. A fost implementat pentru a ajuta persoanele care doreau să achiziționeze o locuință, dar nu puteau oferi garanțiile bancare solicitate la momentul respectiv. Statul român acționează prin program ca garant al împrumutatului în fața băncii. În cazul în care debitorul nu mai poate achita ratele, banca își recuperează banii de la stat, de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Pe de altă parte, programul a susținut și sectorul de construcții, dar și sectorul bancar, prin antrenarea fluxurilor de numerar în economie. Din 2013, garanțiile au fost acordate doar pentru creditele în lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.