Licitația de Iarnă Artmark, din 17 decembrie a.c., cuprinde două tablouri semnate de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist român contemporan.
Autoportret și Piață din Baia Mare sunt cele două lucrări oferite de proprietarii acestora în Licitația de Iarnă Artmark, cu prețuri de pornire între 3000 și 25.000 euro. Autoportret este un ulei pe pânză 110 x 90.5 cm semnat stânga jos, cu roșu, “Ghenie”; semnat pe șasiu, cu negru, “Ghenie Adrian”. Prețul de pornire estimat – 15.000 – 25.000 euro.
Piață din Baia Mare este o lucrare realizată în ulei pe pânză 38.5 x 48.5 cm, semnată și datată dreapta jos, cu negru, “Ghenie, (19)94” . Prețul estimat de pornire este între 3.000 și 5.000 euro.
Toate cele 11 lucrări ale celui mai bine cotat pictor român contemporan, Adrian Ghenie, oferite la vânzare în ultimii doi ani de către Casa de Licitații Artmark, au fost adjudecate cu de cinci până la opt ori prețul de pornire. Prin urmare, se poate aprecia că cele două lucrări ar putea fi adjudecate cu prețuri situate între 120.000 și 200.000, pentru Autoportret, și între 24.000 și 40.000 pentru Piață din Baia Mare.
Este foarte posibil ca aceste praguri maxime estimate să fie chiar depășite, având în vedere cota în creștere a artistului român. La cea mai recentă ședință organizată la Londra, de celebra casă de licitație Christie’s, lucrarea Autoportret în 1945 a fost adjudecată pentru 1,45 milioane de lire sterline.
Cele mai scumpe lucrări din Licitația de Iarnă Artmark 17.12.2019
Carul cu boi – Nicolae Grigorescu – cu un preț de pornire estimat între 70.000 și 120.000 euro |
Maternitate – Nicolae Grigorescu – cu preț estimat între 60.000 și 120.000 euro |
Catrina – Nicolae Tonitza – cu un preț de pornire estimat între 80.000 și 120.000 euro. |
Investitorilor și colecționarilor de pictură clasică și modernă românească li se oferă, în cadrul Licitației de Iarnă Artmark 197 de loturi (lucrări) cu semnăturile celebre a nu mai puțin de 41 de artiști români.
Este vorba despre o selecție de tablouri de patrimoniu, capodopere ale artei românești, semnate de cei mai importanți artiști, din colecții istorice, adunate pentru prima dată într-o licitație festivă. Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ioan Andreescu, Ion Țuculescu sau Adrian Ghenie, fac din Licitația de Iarnă cel mai important eveniment al anului dedicat artei românești.
„Cusătoreasă (Sora artistului)”, slucrare semnată de Nicolae Grigorescu a fost cumpărată de omul politic Ion Ionescu-Quintus direct de la artist din atelierul de la Câmpina la vârsta de 30 de ani, devenind astfel primul ei colecționar.
Tabloul „Casa Pădurarului” provine din prestigioasa colecție de pictură românească a doctorului Iosif Dona și a aparținut lui Alceu Urechia, fiul istoricului și politicianului Vasile Alexandrescu Urechia.
Parte a unei importante colecții istorice este și tabloul „Stradă din Vitreé” semnat de Gheorghe Petrașcu. Lucrarea a aparținut fiicei dramaturgului I.L. Caragiale, Ecaterina Logadi Caragiale.
Alternativă investițională pe termen lung, pentru randamente financiare, pur decorativ ori pentru completarea colecțiilor private, arta continuă să fie un plasament rentabil al economiilor personale.