GoodNews

Setea de „kooltură” nu se ostoiește cu Mihai Eminescu

Mihai Eminescu pe bancota de 500 lei

Românii de pe platformele social media, și nu numai, sunt dornici de cultură și cunoaștere. Dovadă stau toate citatele atribuite personalităților internaționale, dar și poeziile pe care le postează zilnic.

Ziua de naștere a poetului național al românilor, Mihai Eminescu, de pe 15 ianuarie, este, din 2011, și Ziua Culturii Naționale. O lege (Nr. 238 din 7 decembrie 2010) a stabilit sărbătoarea pe 15 ianuarie, pentru a da o însemnătate și mai mare zilei de naștere a poetului.

În urmă cu un an, la sărbătorirea din 2019, Academia Română a lansat o aplicație digitală, denumită „Mihai Eminescu, întreaga operă”.

După cum îi este numele, aplicația din App Store și Google Play oferă gratuit întreaga operă eminesciană.

La aplicație a lucrat timp de doi ani o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători și informaticieni de la organizații precum Centrul European de Studii în Probleme Etnice sau Asociația Română de Geopolitică. Cu sprijinul financiar al Asociației NeamUnit.

În ciuda, setei de cultură (sau „kooltură”) de pe Facebook, aplicația a fost descărcată până acum doar de 5.000 de ori. Puțin dacă ne gândim că avem aproape 3 milioane elevi și studenți, dintre care câteva sute de mii au lucrări de control, teze și examene. Cu subiecte printre care se află și opera lui Mihai Eminescu.

Conform Academiei, aplicația pune la dispoziția utilizatorilor și un instrumentar bio-bibliografic, util și persoanelor de specialitate. Nu putem decât spera că Mihai Eminescu nu va rămâne doar poetul național care află pe cea mai valoroasă bancnotă a României, cea de 500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *