GoodNews

Săptămâna viitoare dispar taxele nocive din OUG 114/2018

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a reiterat intenția actualului guvern liberal de a elimina ”taxele nocive” din OUG 114/2018, direct sau gradual. Prioritare sunt taxa pe activele bancare, prevederile pentru administratorii de pensii Pilon II și taxa impusă operatorilor din energie.

Este vorba, de fapt, despre eliminarea și modificarea unui întreg calup de prevederi ale celui mai controversat act normativ din România post-comunistă. Ordonața 114/2018 a fost adoptată fără a ca principalii jucători din economie, pe care urma să îi afecteze considerabil, să fi fost consultați, fiind adoptată în decembrie 2018 de către guvernul PSD, cu aplicabilitate din ianuarie acest an.

Pentru că prevederile inițiale au fost abia ulterior discutate cu reprezentanții sistemului bancar și al adminitratorilor de pensii, în primăvara acestui an, Guvernul a adoptat Ordonanța pentru amendarea OUG 114/2018, în privința impozitării activelor bancare. Astfel, cota de impozitare a băncilor a fost diminuată de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă au fost eliminate o serie de active.

Chiar cu această ajustare a procentului inițial prevăzut de ordonanță, taxa în sine, deși scopul declarat ar fi fost cel al contributivității echitabile a băncilor la buget, printr-o taxă pe active, impunerea acesteia este o formă de finațare mascată a dezechilibrelor bugetare care se văd acum în nivelul deficitului bugetar actual. La 30 septembrie, deficitul bugetar, ca procent în PIB a fost de 4,4% – nivel anualizat, septembrie 2019/septembrie 2018 – și de 2,6% pentru perioada ianuarie – septembrie 2019. Un deficit greu de finanțat din resurse interne – creștere economică – și greu de gestionat pe fondul unei colectări defectuoase, astfel că noi surse de venituri, pentru a nu ieși din ținta de 3%, agreată cu UE, erau obligatorii.

Pe lângă taxa pe activele bancare, guvernanții PSD au ”atacat” și adminstratorii fondurilor de pensii, cărora li s-a impus, prin OUG 114/2018. Prevederile actului normativ ar fi generat o diminuare de peste 50% a veniturilor administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, întrucât i-a obligat pe aceştia să transfere 0,5% din contribuţiile primite către Casa Naţio­nală de Pensii Publice.

”Cât privește taxa pe energie, acolo se lucrează în sistem gradual”, a anunțat ieri ministrul Finanțelor. El s-a referit și la Fondul Suveran de Investiții, un alt decizie controversată și foarte discutabilă din mai multe puncte de vedere. Acesta va fi desființat, potrivit declarațiilor ministrului Cîțu. Prevederea privind salariul minim în construcții, nu se pune problema modificării acestuia, dar este cert că taxa pentru telecomunicații va fi eliminată.

Despre Fondul Suveran de Investiții , Florin Cîțu consideră că dispare automat prin eliminarea elementelor din OUG 114/2018, iar pentru că, practic, nu a funcționat niciodată în România, nu va fi o pierdere eliminarea acestuia..

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a fost prezent marți, 10 decembrie a.c., la întâlnirea organizată de Confederația Patronală Concordia, cu membri ai mediului de afaceri și presa. Acesta a precizat că, cel mai probabil, după o revizuire finală, ordonanța va fi discutată în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.