GoodNews

AFI Europe cumpără cu 300 milioane euro birourile NEPI

AFI Europe România și NEPI Rockcastle anunță astăzi finalizarea tranzacției de achiziție a portofoliului de birouri NEPI Rockcastle din România, cu o suprafață închiriabilă totală de 118.500 m2.

AFI Europe România devine în acest fel al doilea mare proprietar de clădiri de birouri pe plan local, după Globalworth.

În urma acestei tranzacții și odată cu finalizarea proiectelor de birouri aflate în curs de dezvoltare (AFI Park Brașov și AFI Tech Park 2-3), AFI Europe Romania va administra un portofoliu de 282.000 m2 GLA de birouri, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România. Pe segmentul office, AFI Europe Romania este dezvoltatorul și proprietarul proiectelor AFI Park 1-5, AFI Tech Park și AFI Park Brașov.

Aceasta este cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale de birouri. Recordul era deținut de tranzacția prin care Dedeman a cumpărat cu 200 mil. euro clădirea de birouri The Bridge din București, de la Forte Partners.

Tot în acest an, NEPI și Ovidiu Șandor au vândut clădirea de birouri The Office (Cluj-Napoca) către Dedeman, cu 130 mil. euro, o sumă record pentru o tranzacție în afara Capitalei.

Portofoliul achiziționat este format din patru proiecte de birouri clasa A, cu un total de opt clădiri de birouri situate in București și Timișoara:

  • Floreasca Business Park, situat pe Calea Floreasca 169, București, GLA 36,470 m2;   
  • The Lakeview, situat pe str. Barbu Vacarescu 301-311, București, GLA 25,907 m2;
  • Aviatorilor 8, situat pe bd. Aviatorilor 8A, București, GLA 8,203 m2;
  • Timisoara City Business Center, situat pe str. Coriolan Brediceanu 10, Timișoara, GLA 47,936 m2.

„Achiziția portofoliului de birouri al NEPI din România reprezintă o extindere strategică a modelului nostru de afaceri”, a declarat Doron Klein, CEO al AFI Europe în România și Republica Cehă.

În ultimii 10 ani AFI Europe a dezvoltat organic proiecte majore în România, iar acum compania își extinde portofoliul prin achiziții de proprietăți generatoare de venituri care îi vor consolida poziția pe piața românească, spune Doron Klein, CEO al AFI Europe în România și Republica Cehă.

Vânzarea portofoliului de birouri din România și prețul obținut susțin strategia NEPI Rockcastle de focalizare și creștere pe sectorul de retail european – Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International

”O tranzacție la acest nivel reprezintă un eveniment de referință pentru piața locală și îi dovedește potențialul, mai ales având în vedere interesul puternic înregistrat din partea investitorilor pentru acest portofoliu, a declarat Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International.

Colliers International Romania a consiliat NEPI Rockcastle în această tranzacție. Vânzarea portofoliului de birouri Nepi este cea mai mare vânzare strategică a unui portofoliu intermediată de Colliers Romania, pe lângă vânzarea portofoliului logistic al CA Immo în 2015, și cea mai mare tranzacție de birouri asistată de companie, pe compania fiind implicată anterior în tranzacționarea de proiecte individuale de birouri de volume mari (ca. 100 milioane euro sau mai mult) în orașe cheie de pe piața locală, incluzând Floreasca Business Park, City Business Center, Floreasca Park, The Bridge și The Office.

Cu o rată de ocupare de 100%, Aviatorilor 8 (8.200 mp) este o clădire de birouri boutique, în principalul centru de afaceri (CBD) din București. Dezvoltat de Nepi Rockcastle, proiectul a atras chiriași de renume internațional, precum Philip Morris, General Electric și FitBit.

Floreasca Business Park (36.500 mp) se află în subpiața Floreasca – Barbu Văcărescu, oferind acces facil la metrou și la toate facilitățile oferite de centrul comercial Promenada și atrăgând chiriași precum Wipro, Goodyear Dunlop, L’Oreal, Lenovo și Regus.

Tot în București, The Lakeview (26.000 mp), livrat în 2011, găzduiește, de asemenea, chiriași puternici, inclusiv Huawei, Novartis și General Electric.

City Business Center (48.000 mp) are o arhitectură unică și o structură eficientă, astfel că prestigiul său a atras nume precum Hella, Wipro, Bosch, Toluna și Helpline, ceea ce îl face să fie o locație preferată în Timișoara.

Tranzacția a fost consiliată pentru AFI Europe România de de CMS (juridic), Ernst & Young (financiar), JLL (comercial).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *