HELP România Wellbeing

Start în primul Campionat Virtual de Fitness din România dedicat persoanelor cu dizabilități

La primul Campionat Virtual de Fitness din România dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale, organizat de Fundația Special Olympics (FSOR), începe pe 24 iunie a.c.

Timp de o lună, 145 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara se vor întrece în competiții virtuale de fitness, având de realizat exerciții speciale pregătite de FSOR. Este primul Campionat Virtual de Fitness destinat sportivilor cu dizabilități intelectuale organizat în România.

Competițiile cu număr mare de sportivi nu sunt încă permise din cauza pandemiei Covid-19, astfel că sportul de acasă rămâne cea mai bună alternativă pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, 145 de BRAVI cu vârste peste 8 ani au ales să facă sport de-acasă și să concureze online, dornici să facă mișcare și să-și confirme pasiunea pentru sport. Aceștia vor fi premiați virtual cu medalii și diplome, iar la finalul competiției iși vor primi medalia, diploma și un un cadou din partea HERVIS Sports România, partenerul tehnic al competiției.

Fundația Special Olympics România încearcă prin acest eveniment să facă trecerea de la competițiile off-line la o realitate nouă cu conexiune la internet și vizibilitate on-line pe un ecran de laptop, tabletă sau telefon.

În cadrul Campionatului Virtual de Fitness se vor vedea BRAVII, arbitri și părinți, în spații virtuale, #DeAcasă, într-o întrecere a executării cât mai corecte a unor exerciții individuale de fitness/gimnastică.

În lunile de pandemie, pe pagina de Facebook a Fundației (https://www.facebook.com/specialolympicsromania/), de luni până vineri, în fiecare dimineață de la ora 9,30 s-a desfășurat o sesiune Live de fitness adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale, #FitnessCuAndrei. Exact în aceste luni de antrenament s-a născut ideea de la care a pornit această Competiție virtuală, iar Andrei Anuțoiu, kinetoterapeut foto), a executat exercițiile care urmează să fie notate de arbitri. Acestea se vor regăsi pe canalul de youtube al Special Olympics România (https://bit.ly/3fDzdow) și pe pagina de Facebook și vor fi dezvăluite treptat BRAVILOR sportivi.

Am încercat să le clasificăm după gradul de dificultate și am format două niveluri de exerciții, atât exerciții de rezistență, flexibilitate, cât și forță, pentru a asigura și o notă de complexitate a competiției – Andrei Anuțoiu, kinetoterapeut

Întrecerile se vor desfășura trei zile pe săptămână, în fiecare din cele 3 zile se execută un exercițiu diferit, iar durata întrecerii este de patru săptămâni. ”Procesul de adaptare este greu pentru noi toți dar avem încredere în puterea și răbdarea BRAVILOR, ne dorim să îi revedem, fie chiar și virtual, să îi aplaudăm și să îi încurajăm”, a spus Cristian Ispas, Directorul Național al Special Olympics România.

După o lună de competiție virtuală, Special Olympics România va marca pe 24 iulie și aniversarea a 52 de ani a mișcării Special Olympics la nivel global dar și 17 ani de activitate în Romania prin iluminarea în roșu a Arcului de Triumf.

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.

Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă, la nivel global. Prin sport și programe colaterale de sănătate, educație și angajare, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței.

În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.