Wellbeing

“Armata de Jucării” încearcă să salveze parcul din cartierul ANL Constantin Brâncuși

Evenimentul “Armata de jucării”, organizat de ”Asociația Salvați Zona Verde Domnișoara Pogany” este demersul locuitorilor cartierului ANL Constantin Brâncuși din București întru salvarea unui teren pe care s-ar putea ivi noi construcții.

Acesta a fost trecut ilegal în PUZ-ul coordonator al Sectorului 6 din v1a (teren verde/ parcuri) în M2 (teren pentru construcții), încălcând Legea 24/2007.”
Proiectul a presupus crearea unei “armate de plușuri” lângă spațiul cu pricina care să atragă atenția asupra cauzei. Astfel, s-au strâns 650 de jucării și peste 1000 de semnături pentru petiția înregistrată de
locuitorii zonei.

La un moment dat, destinația unuia din terenurile verzi pe care era prevăzută construirea unui parc, a fost schimbată în teren de construit, încălcându-se legea 24/2007 care interzice acest lucru.

Unul dintre locuitorii cartierului, Adrian Preda, creativ publicitar și director de creație al agenției Friends\TBWA, președintele asociației, a fost cel care a demarat inițiativa. Astfel, locuitorii cartierului a debutat campania de informare și strângere de semnături pentru oprirea acestei “nedreptăți istorice”, cum spun locuitorii cartierului.
Acțiunile au fost mai multe și au încercat să folosească toate canalele pentru a pune problema în discuție în spațiul public.
Parcursul acțiunii în instanță a început pe 26 iulie 2018 când Tribunalul București a dat decizia în procesul 47553/3/2015 împotriva acestei ilegalitati, PUZ-ul coordonator al sectorului 6 fiind anulat de
instanță. În motivarea sentinței, curtea a subliniat exact motivele pentru care s-a deschis acest proces și anume încălcarea flagrantă a legii 24/2007. Autoritățile locale, spun inițiatorii proiectului, au făcut tot ce s-a putut sa tărăgăneze procesul și atunci a debutat campania de awareness a acestei probleme.


Într-o societate normală nici nu am discuta despre șanse, atunci când însăși justiția îți dă dreptate. Nu știu însă în România care sunt șansele noastre, dar nici nu vom sta cu mâinile în sân – Adrian Preda

A fost creat un site www.armatadejucarii.ro unde a fost prezentat pe larg contextul și tot ce s-a întreprins pentru a salva spațiul verde, fiind lansată o petiție prin care să “înroleze” o jucărie în Armata de Jucării.
Acțiunea propriu zisă a avut loc duminică, 20 septembrie, lângă teren. Oamenii au avut o zi la dispoziție,mpentru a nu crea agitație și îmbulzeală dat fiind contextul pandemiei, pentru a aduce jucării și a semna
petiția.


Jucăriile strânse vor fi donate preotului paroh Costel Burlacu, ce păstorește și biserica Sfântul Ioan Rusul din cartierul ANL Constantin Brâncuși, pentru a ajunge la copiii fără posibilități financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.