Food&Beverages

Încasările unor restaurante din România au scăzut cu până la 80%

Încasările restaurantelor s-au redus cu până la 80%, în ultimele 3-4 săptămâni, pe fondul lipsei de clienţi din cauza epidemiei de coronavirus.

Este vorba de restaurante sau evenimente care se bazau pe turişti și pe salariații din clădirile de birouri, precum și de locații aflate în zonele de tranzit.

La restaurante, încasările care depind de la zonă la zonă, au evoluat cu minus între 20 şi 80% – Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a precizat că în cazul majorării numărului de îmbolnăviri, comenzile în restaurante vor continua să scadă, potrivit Agerpres. Unele unități au recurs deja la concedieri, iar altele urmează să o facă. Nici măcar creșterea vânzărilor on-line nu a reușit să țină pe loc acest proces.

“Informaţiile spun că în momentul în care situaţia devine destul de agresivă, toate comenzile scad, oamenii se conservă, toată lumea se va restrânge”, a mai spus Mischie.

Reprezentantul HORA a cerut Guvernului transformarea unei părţi a fondurilor europene în linii de credit accesibile pentru industria restaurantelor şi a turismului.

Patronatele din sectorul turismului şi al restaurantelor, grav afectate economic de criza coronavirus, au solicitat Guvernului mai multe scutiri şi amânări de taxe. Ele au avertizat că dacă nu sunt sprijinite, statul riscă să se trezească cu 400.000 de şomeri.

Pe lista solicitărilor se numără scutirea celor două industrii de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni.

De asemenea, se cere amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi. O altă revendicare este și plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism, cum ar fi plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator.

Patronatele au mai solicitat și asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *