Food&Beverages

Cerințele obligatorii pentru redeschiderea teraselor stabilite prin Ordinul ANSVSA

ANSVSA a adoptat împreuna cu MS și Ministerul Economiei și Comerțului actul normativ care stabilește cerințele adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea și funcționarea adecvată a circuitelor de preparare și servire a produselor alimentare, pentru protecția clienților și a angajaților deopotrivă.

Ordinul prevede și măsurile de control stabilite de ANSVSA și Ministerul Sănătății pentru verificarea modului în care aceste cerințe sunt implementate și respectate.

Printre măsurile care trebuie aplicate înainte de reluarea activitățilorla terase se numără: 1. verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise, 2.revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, anunță ANSVSA, 3. eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și 4. instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de:

  • triajul observațional al acestora
  • realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienților
  • a dezinfectării tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții
  • a ustensilor folosite în timpul servirii meselor
  • asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților

informarea adecvată a clienților, precum și asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

În ce privește terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu, precizează instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *