Global

Pierderi de aproape 600 miliarde dolari pentru economia globală din cauza epidemiei de coronavirus

Linii aeriene închise, orașe intrate în carantină, inclusiv secțiuni ale Marelui Zid chinezesc închise, blocarea activităților economice și a legăturilor cu alte economii din Asia și din lume, sunt consecințele epidemiei de coronavirus ( 2019-nCov ).

Estimările analiștilor indică pierderi de peste 570 miliarde dolari SUA, adică 0,7% din PIB-ul global pe 2020. Aproape 2.000 de persoane infectate și 56 de morți este cel mai recent bilanț al epidemiei de coronavirus 2019-nCov, care declașează o pneumonie virală.

Aproximativ 110 milioane persoane sunt blocate în mai multe orașe din China. În Wuhan, orașul din care a pornit epidemia, 11 milioane de persoane sunt, practic, în carantină, cu transporturile locale și internaționale oprite în totalitate.

Eric Toner, Senior Associate la Johns Hopkins Center for Health Security, a făcut calculele pornind de la consecințele socio-economice ale unei pandemii globale. Dar o simulare realizată de World Economic Forum și Bill&Melinda gates Foundation, la care a participat și Eric Toner, asupra efectelor unei pandemii pentru care nu există vaccin, arată că poate duce la decesul a 65 milioane persoane în 18 luni.

Sperăm să nu fie cazul unei epidemii atât de îndelungate în condițiile în care genomul noului coronavirus au fost publicate în toate jurnalele medicale de profil și oamenii de știință din întreaga lume lucrează la un vaccin.

Cercetătorii chinezi au izolat cu succes tulpina noului virus, o etapă esențială în procesul de creare a unui vaccin.

Până atunci, festivitățile de Anul Nou Chinezesc, care ar fi trebuit să aibe loc pe 25 ianuarie, au fost anulate atât în China, cât și în state europene precum Franța sau Italia. În Chiina, în regiunea Guangdong din sudul țării, unde locuiesc 110 milioane persoane, măștile medicale au devenit obligatorii în toate locurile publice.

În Beijing, capitala Chinei, deshiderea școlilor și grădinițelor a fost amânată până pe 17 februarie, dar nu au fost impuse alte restricții populației. Circulația tuturor vehiculelor a fost interzisă în orașul Shantou, cu 5 milioane locuitori, la fel ca în Wuhan.

Măsuri de precauție au fost luate și în hong Kong, unde a fost închis parcul de distracții Disneyland, ca și Ocean Park.

Epidemii de coronavirus

SARS, 2002-2003Număr de decese: 760
MERS, 2013 – prezentNumăr de decese: 860
2019-nCov 2020, 2020 – prezentNumăr de decese: 81 (27.01.2020)

Tailanda, Japonia, Coreea de Sud, Statele unite ale Americii, Singapore, Vietnam, Franța Australia, Malaezia Nepal și Canada sunt țările în care persoane infectate cu 2019-nCov au fost confirmate deja. Toate statele, inclusiv România, au lansat atenționări de călătorie către China și au impus verificări la intrarea în țările lor.

Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat situație de urgență la nivel internațional deocamdată, ci doar la nivelul Chinei.

O epidemie de coronavirus a avut loc în 2002-2003, cu virsul SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), și a ucis aproape 800 de persoane în China, locul de origine al epidemiei. În 2012 a avut loc și o epidemie de MERS (Middle East Respiratory Syndrom), un alt coronavirus, cu originea în Arabia Saudită și care a dus la decesul a 860 de persoane.

Rata de mortalitate a 2019-nCov este, până acum de sub 5%, adică mai mică decât în cazul MERS, de circa 30% sau SARS, de 10%.

Cea mai gravă epidemie legată de virus similar rămâne cea de acum mai bine de un secol, din 1918, când gripa spaniolă a ucis între 20 și 50 de milioane de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.