Plata contactless cu cardul a fost introdusă în România în 2008, dar utilizarea acesteia a progresat lent din lipsa infrastructurii. Mai exact, numărul mic al POS-urilor capabile să accepte plata fără contact, la care s-a adăugat și lipsa încrederii oamenilor în acest tip nou de plată.
În prezent, ambele obstacole au fost depășite, clienții nu se mai tem de plata fără contact, iar rețeaua de POS-uri acceptă plata cu orice dispozitiv, inclusiv telefon, ceas sau brățară inteligentă.
”În ultimii 3-4 ani, plățile contactless au crescut până au ajuns la 80% din totalul plăților cu cardul”, constată Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.
Din studiul global realizat de Mastercard în 2018, în care a luat în calcul ponderea plăților fără contact din totalul plăților cu cardul la POS, reiesă că România, cu o pondere de 70% al plăților contactless în totalul plăților cu cardul, este pe locul cinci în Europa și pe 10 în lume.
Utilizatorii au trecut și peste lipsa de încredere inițială, când se temeau de fraude ce pot apărea din cauza capacității cardurilor de a fi citite dacă nu se cere codul pin la plată.
Cele mai recente date disponibile ale Comisiei Europene plasează România între cele cinci state cu un nivel al fraudelor bancare sub 0,1% din totalul tranzacțiilor cu cardul, alături de Grecia, Lituania, Polonia și Ungaria. Cele mai ridicate fraude din Europa se găsesc în Danemarca, Marea Britania și Franța, unde ponderea este de 0,7% din total.
Frauda la plata cu cardul, în general, și contactless, în special, este ca și inexistentă în România – Cosmin Vladimirescu, CEO Mastercard România
Trecerea la utilizarea telefonului îmbunătățește securitatea plăților, fiind introdusă și autentificarea biometrică, adică prin amprentă
În prezent, circa 70% din totalul plăților realizate sun în numerar, conform datelor BNR. Iar pentru a utiliza tot timpul telefonul și să renunțe la card, utilizatorul are nevoie și de această posibilitate de retragere de bani de la bancomat. Prin urmare, este absolut necesar să fie depășit încă un hop: cel al utilizării smartphone-ului pentru retragerea de bani de la ATM.
Află mai multe din interviul cu șeful Mastercard România, Cosmin Vladimirescu:
Băncile ar trebui să introducă această funcție în bancomate deoarece plata cash, care înseamnă și retragerea de bani de la ATM, este încă preponderentă în România.
Gradul de acceptare a telefoanelor depășește 100% din populație. Mai exact, numărul abonamentelor și cartelelor pre-plătite este de circa 20 de milioane, iar trei sferturi dintre terminale sunt smartphone, conform datelor ANCOM.
Aceasta face posibilă situația ca incluziunea financiară a celor care nu sunt în sistem să fie mult mai facilă. În condițiile în care aproximativ 45% din populație, majoritatea din zona rurală, nu este bancarizată, utilizarea telefonului în loc de card ar putea fi o soluție.
Adică, utilizatorii au deja un smartphone, pe care s-au obișnuit deja să îl utilizeze, chiar dacă nu au card bancar. Folosirea acestuia în relația cu banca ar putea fi mai ușor de realizat decât dacă ar trebui să învețe să lucreze cu un card.