Numărul tranzacțiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi a fost mai mari cu 9,6%, în trimestrul II 2020, față de perioada similară din anuil trecut, depășind 222 milioane euro.
Pe de altă parte, volumul total al tranzacţiilor de plată cu carduri a crescut în același ritm, cu 9,3%, fiind cifrată la peste 28 miliarde lei, în perioda de timp analizată.
Din totalul tranzacțiilor cu cardul din T2 2020, valoarea tranzacțiilor POS cu carduri a totalizat aproape 16 miliarde lei, cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Numărul total al cardurilor în circulație în România, la sfârșitul lunii iunie 2020, era de aproape 19 milioane, cu 4% mai mare față de iunie 2019, când au fost raportate 17,7 milioane carduri.
Cele mai multe din cardurile în circulație, 15,4 milioane, sunt carduri de debit, iar restul de 2,9 milioane sunt carduri de credit.
România are mai puțin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinței pentru plățile efectuate în numerar.
Trecerea la cashless și contactless este o tendință care s-a accentuat în ultimii ani pe fondul digitalizării serviciilor bancare, însă a fost accelerată în perioada pandemiei. Ca măsură suplimentară de asigurare a sănătății, băncile au recomandat populației efectuarea plăților fără numerar, prin mijloace moderne de plată puse la dispoziție de acestea, precum cardurile sau plățile online.