În săptămâna 11-20 martie 2020, cererea de numerar a populației și firmelor, s-a cifrat la 4,4 miliarde lei, echivalentul a peste 900 milioane de euro, dublă față de luna decembrie 2019.
Potrivit precizărilor guvernatorului BNR Mugur Isărescu, suma retragerilor din a treia săptămână a lunii martie a.c. fost de două ori mai mare, record absolut, comparativ cu nivelul înregistrat în toată luna decembrie 2019. De regulă, în lunile de sărbători (Crăciun, Paște) volumul retragerilor de numerar sunt mult peste media lunilor obișnuite.
Deși sistemul financiar-bancar din România dispune de o supra-lichiditate chiar, totuși cererile dinspre bănci, pentru eliberare de numerar, au fost mai mari pe măsură ce veștile despre răspândirea pandemiei în România au fost mai
Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, iar solicitările înspre BNR s-au diminuat considerabil după 20 martie, a adăugat guvernatorul. Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile, iar la ora actuală nu există blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.
BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.
În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare.
Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametri de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare.
Sistemul financiar-bancar are un excedent de lichiditate, dar preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale. Explicația este fondul emoțional din zilele imediat următoare declarării stării de urgență, dar și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară.
Guverantorul a adăugat că după anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.