IT&C

Utilizatorii din toată lumea cumpără telefoane 5G deși rețelele în noul spectru nu s-au extins

Samsung Galaxy Fold si Note 10 magazin

Oamenii sunt dornici să aibă deja telefoane mobile care să funcționeze cu noua tehnologie 5G, deși conexiunea nu este disponibilă peste tot în România, dar nici în lume.

Următorul standard tehnologie pentru comunicațiile mobile, 5G, este abia la început de drum. România însă face parte din primul val de 5G, chiar dacă nu a avut încă loc licitația pentru un nou spectru de frecvențe. Vodafone, Digi Communications și Orange au lansat rețeaua și oferte comerciale pentru 5G. Și la nivel global, anul trecut, puțini operatori de telefonie au lansat rețele cu tehnologia 5G.

Prin urmare, nici oferta producătorilor de telefoane nu este generoasă, până acum fiind lansate doar 10-15 terminale care suportă noua tehnologie. Dar utilizatorii sunt dornici să cumpere, drept pentru care vânzările la nivel global au depășit așteptările.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Samsung, care a lansat trei terminale cu capabilități 5G anul trecut și se aștepta la livrări de 4 milioane telefoane. Vânzările au atins 6,7 milioane terminale, cu 70% mai mult, ceea ce arată dorința utilizatorilor de testare a noii tehnologii.

Producătorul coreean este liderul global pe smartphone cu o cotă de piață de 21% și vânzări de peste 226 milioane terminale în primele nouă luni din 2019. Cota de piață globală a Samsung pe telefoane 5G a fost, conform datelor Counterpoint Research, de 54%,

Telefoane 5G disponibile în România

ProducătorModelPreț
Samsung A90, S10, S10 Note Plus, Galaxy Fold3.500 – 9.500 lei
HuaweiMate 20 X, Mate 30 Pro4.000 – 6.000 lei
XiaomiMi Mix 3, Mi 9 Pro2.000 – 3.700 lei

Samsung a avut, anul trecut, trei modele principale echipate cu 5G, respectiv S10, S10 Plus și Galaxy Fold. Cu prețuri care porneau de la 4.600 de lei și ajungeau la 9.500 lei. În primele zile ale 2020 producătorul a anunțat și un model Galaxy A90 cu 5G, care vine cu un preț mai accesisibil, 3.500 lei.

Utilizatorii sunt nerăbdători să experimenteze tehnologia 5G – TM Roh, Head of Research & Development pentru IT & Mobile Communication la Samsung Electronics.

Producătorul coreean va lansa și o tabletă, Galaxy Tab S6 5G, primul dispozitiv care nu este telefon, dar are conectivitate 5G.

Pe piața din România se găsesc și telefoane cu 5G de la Huawei și Xiaomi, care se pregătesc de lansarea mai multor modele în 2020. Xiaomi a lansat cele mai accesibile telefoane 5G ca preț, cu prețuri care pornesc de la 2.000 de lei.

Vânzările de telefoane mobile în România de anul trecut s-au ridicat la circa 4 milioane, dintre care doar 1% au fost terminale 5G, o estimare Adevărul Financiar, pe baza informațiilor din piață.

La nivel global, anul trecut au mai lansat terminale 5G și One Plus, LG, Motorola sau ZTE. În 2020 sunt așteptate terminale și de la Apple, dar și de la Sony, Nokia sau HTC. O noutate la începutul anului este și lansarea primului computer cu conectivitate 5G, care va fi lansat de Lenovo la târgul de tehnologie din Las Vegas, CES 2020.

Goldman Sachs estimează vânzări de telefoane cu 5G în volum de 200 milioane în acest an. Volumul se va dubla în 2021, când va avea o poziție dominantă în totalul vânzărilor de smartphone, de circa 1,4 miliarde terminale anual.

Lansarea rețelelor 5G în România de către Vodafone, Digi și Orange a fost însoțită și de terminale mobile care suportă noua tehnologie. Conectivitatea 5G oferă viteze de transfer de date de zece până la o sută de ori mai mari decât cele din 4G, dar deocamdată rețeaua este limitată la câteva zone din orașe mari. Limitată este și viteza de transfer, care nu se ridică încă la nivelul așteptărilor, ci oferă viteze de download de pînă la 1 – 1,2 Gbps.

O utilizare masivă a tehnologiei 5G vom vedea doar din 2021, atunci când rețeaua va fi mai extinsă, iar oferta de terminale mai mare. Până atunci, producătorii se concentrează pe lansarea de telefoane astfel încât să existe o ofertă subtanțială anul viitor. Ceea ce înseamnă că 2020 va fi anul în care toți producătorii vor lansa telefoane cu capabilități 5G.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *