IT&C

Un robot pe fiecare birou este noul obiectiv UiPath pentru viitorul apropiat

UiPath, unicornul românesc lider al industriei RPA (Automatizarea Robotizată a Proceselor), a reușit anul trecut venituri de 360 milioane dolari, de aproape trei ori mai mari față de anul 2018, când au fost de 100 milioane dolari.

Compania a trecut printr-o restructurare în octombrie anul trecut, care a dus la concedierea a 400 de angajați din întreaga lume. „Ne-am organizat mai bine și am devenit mai eficienți”, spune Daniel Dines, director general și co-fondator al UiPath, explicând motivele schimbărilor din companie.

Portofoliul de clienți depășește acum 6.000 de companii din întreaga lume, dar performanța a venit după un 2019 cu spasme, în care, explică fondatorul, a venit scadența la plată a unor greșeli de business și abordare.

După restructurarea pe care a traversat-o compania în 2019, cel puțin 10 clienți noi zilnic apelează la serviciile UiPath. „Suntem încurajați și de viteza cu care clienții scalează proiectele de automatizare”, spune fondatorul. În acest context, mențiunea cea mai importantă este aceea că anul trecut numărul contractelor de peste un milion de dolari s-a triplat.

„Un robot pe fiecare birou este viziunea noastră pe termen lung – Daniel Dines, co-fondator UiPath.

Șeful UiPath este convins că în viitor vom lucra alături de roboți, de unde și parafraza față de declarația lui Bill Gates care a avut viziunea „un PC în fiecare casă”. Nu vor fi roboți fizic, umanoizi sau altfel, ci roboți software, care ne vor degreva de sarcinile repetitive din fiecare zi, cum ar fi rapoartele de activitate sau operațiunile tip copy-paste, explică Dines.

„Automatizarea este un catalizator pentru schimbare, un motor al creativității și un mijloc de a crește productivitatea”, arată Max Cheprasov, Chief Automation Offices la Dentsu Aegis Network, o companie care a intrat în comunitatea UiPath în 2019. În comunitate mai sunt prezent organizații precum China Mobile, Cushman & Wakefield, Danone, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite și Verizon.

UiPath a închegat și o comunitate globală de aproape 750.000 de dezvoltatori RPA și care continuă  să crească. Compania a dezvoltat o platformă RPA ușor de folosit de către clienți. Platforma permite actualizări și operațiuni neîntrerupte pe perioada actualizărilor și susțin integrări de componente indiferent de vechimea acestora.

Anul trecut a fost lansat și UiPath Studio X, un designer de automatizare no-code, care continuă extinderea capabilităților Studio către o categorie emergentă de programatori fără training de codare. Adică, cei numiți „citizen developers”.

UiPath Cloud Platform a fost lansată pe baza experienței de mulți ani de operare a unei Community Cloud cu utilizatori multipli, oferind contracte de management enterprise pentru operațiunile robotice ale clienților.

Compania dezvoltă și UiPath Acsdemic Alliance, o platformă de învățare online și de conectare între utilizatori. UiPath intenționează să instruiască, să califice și să recalifice toate generațiile de angajați pentru a se asigura că aceștia pot participa activ în era Automation First.

Anul trecut, compania a primit o finanțare de 568 milioane dolari de la un grup de investitori noi și existenți, printre care și divizia de investiții a Google. După finanțare compania a fost evaluată la 7 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *