Microsoft va stopa, pe 14 ianuarie 2020, suportul tehnic pentru sistemul de operare Windows 7, lansat în 2009. Ceea ce înseamnă că 400 milioane de utilizatori din întreaga lume vor deveni vulnerabili la atacuri cibernetice.
Gigantul american a anunțat de acum un an că suportul pentru sistemul de operare Windows 7 va fi închis de anul acesta. Adică nu va mai oferi actualizări software, necesare pentru a putea utiliza noi echipamente sau tehnologii. Nici actualizările de securitate nu vor mai fi disponibile, iar acestea sunt mai importante.
Dispozitivele care rulează software care nu mai beneficiază de suport tehnic sunt neprotejate, deci vulnerabile în fața potențialelor atacuri cu viruși.
Actualizările de securitate sunt necesare pentru blocarea breșelor pe care hackerii le descoperă sau le fac tot timpul. În lipsa acestor actualizări, computerele care rulează Windows 7 vor rămâne vulnerabile la atacuri informatice.
Renunțarea la suport de către Microsoft nu înseamnă că sistemele de operare nu vor mai funcționa, ci doar că vor deveni vulnerabile la pericole noi. Cum ar fi viruși ce pot prelua integral controlul asupra computerului și îl pot folosi la atacarea altor PC-uri sau rețele.
Ultimele sisteme de operare lansate de Microsoft
Sistem de operare | Anul lansării |
Windows 7 | 2009 |
Windows 8 | 2012 |
Windows 10 | 2015 |
Windows 7 a fost lansat în 2009 și este considerat unul dintre cele mai stabile sisteme de operare lansate de Microsoft. În prezent, compania mai are în uz Windows 8 și 8.1, lansat în 2012, și Windows 10, lansat în 2015.
Versiunea 8, care s-a dorit a integra versiunea de laptop a sistemului de operare cu cea de mobil, nu a avut succesul lui Windows 7. De altfel, după ce Micrososft a renunțat la ambițiile de creare a unui sistem de operare pentru telefonul mobil, care să rivalizeze cu sistemul Android de la Google, a și lansat Windows 10.
După lansarea ultimei versiuni, Micrososft a renunțat la comercializarea Windows 7. De atfel, cine avea sau are o licență de 7 sau 8 poate face upgrade gratuit la Windows 10.
Acum, la cinci ani distanță de la lansarea W10, compania nu mai recomandă upgrade de la 7 la 10, dat fiind că echipamentele hardware s-au schimbat între timp și este posibil ca ultimul sistem să nu recunoască anumite produse.
O soluție pentru cei care nu vor renunța la computerul cu Windows 7 este instalarea unui anti-virus complet (Internet Security), care ar putea proteja împotriva atacurilor. Bitdefender, Kaspersky sau AVG sunt doar câteva exemple de producători de programe de securitate care pot proteja împotriva atacurilor informatice.