IT&C

Istoria Walkman-ului și concentrarea tehnologiei în smartphone

Sony este un nume sinonim cu tehnologia, cu istoria produselor electronice. Compania japoneză a și a contribuit la fiecare gadget, de la radioul cu tranzistori până la camere video și playere de muzică de high-fidelity.

În 1979, Sony a lansat primul mini-casetofon portabil, Stereo Cassette Player TPS-L2. Inițial a fost comercializat sub mai multe denumiri, cum ar Soundabout în Statele Unite ale Americii, Freestyle în Australia și Suedia și Stowaway în Marea Britanie. Eventual gadgetul a devenit Walkman, fiind promovat ca un player la care se asculta muzică în căști de către oameni care făceau jogging sau se plimbau.

Walkman a devenit termenul generic pentru toate aceste aparate de acest gen, iar Sony îl utilizează în continuare pentru aparatele portabile audio. De altfel, în 1986 termenul Walkman a intrat și in Oxford English Dictionary ca descriere a playerului portabil.

Sony Walkman, modelul apărut în 1985.

Anii 1980 au fost dominați de micuța casetă metalică. La momentul lansării, prețul unui Walkman era de 150 de dolari, echivalentul a 500 de dolari în zilele noastre (ajustând prețul cu inflația). Sony a estimat că va vinde 5,000 de unități pe lună, dar s-au comercializat peste 50,000 de unități în primele două luni.

Cursa miniaturizării

Anii 1990 au fost perioada de început a Revoluției digitale. Primele aparat foto digital a fost lansat de Kodak în 1990, iar câțiva ani mai târziu fotografia fără film și-a început dominația. Stocarea digitală a înseamnat transformarea fișierelor audio și video, cu gadgeturi de înregistrat și redat care utilizau discuri și apoi stickuri de memorie.

Sony a lansat și un CD Player, un Discman, care nu s-a mai bucurat însă de același succes. Dar brandul Sony reprezenta vârful tehnologiei audio-video în perioada respectivă, fiind mai puternic decât competitori precum Toshiba, Panasonic sau Aiwa.

Sony a lansat și un Discman în 1996.

Tot în ultimul deceniu al secolului trecut s-a lansat și ce urma să devină cel mai reprezentativ produs tehnologic al zilelor noastre: telefonul mobil. Cu conexiune GSM și GPRS, telefoanele mobile erau capabile doar de trasnfer de voce și SMS, dar au fost rapid integrate în gama de aparate care ne definesc modul de viață.

Revoluția digitală

Începutul de secol XX a coincis cu apariția unui nou gigant global în industria IT, compania Apple. Microsoft domina deja lumea prin sistemul de operare Windows care echipa majoritatea sistemelor PC (Personal Computer), iar Apple era doar relativ cunoscut pentru Macbook.

Lansarea iPod din 2001 a transformat Apple într-o corporație globală și un deschizător de drumuri. Gadgetul din plastic alb, care permitea și stocarea de informații direct din computer, a schimbat modul în care ascultăm muzică.

Așa cum Walkman a fost copiat de majoritatea producătorilor, la fel s-a întâmplat și cu iPod. Inclusiv Sony a lansat un MP3 player (formatul muzical utilizat pentru stocarea și redarea în sistem digital), dar gloria pierdută nu a mai fost recuperată.

De la Sony Walkman la smartphone

iPod a dominat piața până în 2010, când vânzările de iPhone au depășit pe cele ale playerului audio. Smartphone-ul (link) lansat în primele variante la mijocul anilor 2000, a preluat integral funcțiile pe care le avea playerul Walkman, aparatul de fotografiat digital, reportofonul, camera video, playerul video portabil, dispozitiv mobil de stocare a informațiilor.

Practic, smartphone-ul a reușit să integreze în zece ani toate aparatele mici pe care le utilizam în multe scopuri. Desigur, nu la nivel profesionist, zonă în care aparatura are o calitate mult mai bună, atât în fotografie, cât și în video. Dar pentru restul, un telefon inteligent este suficient pentru a acoperi un număr foarte mare de funcții. Inclusiv cea de modalitate de plată care să înlocuiască cardul bancar (link).

Început cu Nokia, Blackberry și HTC, smartphone-ul a fost perfecționat de Apple, Samsung și Huawei, principalii producători din prezent. Și se preconizează că telefonul va avea și mai multe funcții în viitor. Una dintre acestea este cea de PC, smartphone-ul fiind deja capabil să înlocuiască laptopul pe care mulți dintre noi îl cărăm în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.