IT&C Telecom

Istoria comunicațiilor până la tehnologia 5G

Tehnologia 5G în domeniul comunicațiilor mobile este următorul pas din Revoluția Industrială 4.0, dar până când va intra în uz pentru utilizatori și va deveni obișnuință mai durează câțiva ani.

O tehnologie de comunicații mobile are o durată de viață până la înlocuire de aproximativ 10 ani. Prima generație, 1G, a apărut în 1979, fiind o rețea celulară de comunicații analogice. Succesul a fost limitat pentru comunicațiile mobile, acesta venind abia cu următoarea generație, 2G, apărută în 1991.

2G a fost utilizată pentru transmisie de voce și mesaje text (SMS). Spre sfârșitul decadei au apărut tehnologii considerate 2,5G, precum EDGE (enhanced data rates fro GSM). Cu tentative de conectare la servere ale operatorilor care ofereau date utilitare (vremea probabilă, cursul valutar etc.) Dar nu se poate vorbi de conectare reală la net, așa cum a fost cazul nici pentru 3G, tehnologie lansată în 2001.

Dacă în cazul 2G viteza de transfer a datelor ea de 40kbps (kilobiți pe secundă) și de220kbps pentru EDGE , la 3G ajungeau și la un maxim de 21Mbps (megabiți pe secundă). Au luat avânt telefoanele Blackberry, care permitea o conectare rapidă la emailul personal și vizualizarea unor site-uri. 3G a evoluat până la HSDPA (high-speed downlink packet access) spre finalul decadei, când au fost lansate și primele smartphone-uri (telefoane inteligente).

Nokia Communicator și Blackberry au beneficiat din plin de 3G, dar era smartphopne-urilor a fost deschisă de HTC cu primele telefoane cu sistem de operare Windows și acaparată ulterior de Apple cu iPhone și Samsung cu Android. Schimbarea tehnologiei și a modului de utilizare a telefoanelor a fost și o demonstrație adaptabilitate a companiilor la schimbare.

Nokia și Blackberry nu au rezistat pe piață, felimentând ulterior, în ciuda faptului că Nokia era lider global detașat. De asemenea, HTC nu a reușit să își mențină poziția de promotor al smartphone-urilor, sistemul de operare al Windows fiind depășit rapid de cel al Apple, iOS, și cel al Google, Android.

Tehnologia 4G s-a lansat în 2010 și a reușit în 8-9 ani să ajungă la o cotă de piață de aproape 60% din totalul telefoanelor mobile. În România, cota era de 50% la sfârșitul anului trecut, conform datelor ANCOM. Viteza de transfer de date a urcat la 100 Mbps în orașele principale din România, dar viteza maximă a depășit 500 Mbps și, teoretic, poate ajunge până la 1,000 Mbps, adică 1Gbps (gigabiți pe secundă).

Viteza de transfer a crescut o dată cu investițiile în rețea de comunicații, dar și o dată cu  apariția telefoanelor din ce în ce mai performante. Telefoanele de top din prezent au capacitate de stocare de până la 512GB, procesoare cu viteze de peste 2.000 MHz și memorie RAM de 8 GB. Telefoanele au devenit la fel de capabile ca PC-urile pe partea de procesare, iar calitatea fotografiilor a ajuns la nivelul unor aparate profesionale.

Cum 4G se apropie de final, a sosit rândul 5G, tehnologie care promite viteze de 20Gbps și chiar mai mari.

Aplicațiile 5G vor acoperi mult mai mult segmentul industrial de clienți, având capacitatea de a acoperi transferul de date de la un număr nelimitat de senzori, făcând posibiliă monitorizarea rapidă a echipamentelor aflate la mare distanță.

Pentru ca o mașină să poată conduce fără șofer este nevoie de înregistrarea și analizarea unui număr uriaș de date. Un șofer nu realizează câte date analizează pe secundă atunci când conduce, informații primite vizual, fonic sau tactil. Replicarea funcțiilor creierului uman este cea mai mare provocare pentru cercetătorii din IT și pentru Inteligența Artificială.

Majoritatea industriilor vor fi afectate de tehnologia 5G, unele mai mult decât altele, conform unui studiu raelizat de CB Insights. Printre primele se găsește industria manuifacturieră, pentru care procesele de producție vor fi mai flexibile și mai eficiente prin implementarea 5G. De asemenea, siguranța angajaților va fi mai bună, iar costurile cu mentenanța vor fi mai reduse.

Sectorul energetic și utilitățile vor avea parte de producție, transport și distribuție mai eficiente după introducerea soluțiilor 5G. Totodată, vom fi martorii unui nou val de rețele smart, mai eficiente decât cele dun prezent.

Agricultura utilizează deja tehnologia IoT (internet of things), iar cu 5G vor fi instalați mai mulți senzori. Utilizarea resurselor (apă, îngrășăminte), supravegherea șeptelului de animale și monitorizarea recoltelor vor fi îmbunătățite și optimizate, rezultatul fiind o reducere a costurilor, inclusiv cu forța de muncă.

Comerțul și serviciile financiare vor putea face tranzacții rapide și cu securitate mai mare . Viteza de transfer ridicată a 5G va permite inclusiv crearea de aplicații de realitate virtuală pentru cabine de probă, astfel încât clientul să poată vedea cum arată cu o anumită haină.

În zona de media și divertisment vor apărea noi oportunități pentru publicitate și distribuție de programe, inclusiv pentru consumatorii de acasă, ca și tehnologii interactive e realitate virtuală și realitate augmentată.

Sectorul medical va putea fi îmbunătățit prin crearea unor rețele mai eficiente care să țină pasul volumul de date tot mai mare ce va fi colectat, iar pacienții vor putea fi monitorizați mai bine de la distanță.

La fel și sectorul de transport, de la cel public până la flotele companiilor, va fi mai bine controlat și monitorizat, iar comunicarea între vehicule va îmbunătăți mașinile autonome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.