IT&C

Institutul Matei Balș este prima unitate medicală din România dotată cu un robot autonom de dezinfecție

Institutul Matei Balș din București a fost dotat cu un robot autonom de dezinfecție, model cu lumină UVC, pentru dezinfectarea spațiilor largi și aglomerate.

Robotul care folosește spectrul de lumină UVC este complet autonom, funcționează fără intervenție umană și poate dezinfecta singur mai multe saloane sau săli de operații, având o productivitate mult mai mare și protejând astfel personalul medical din spitale.

Exemplarul, pus la dispoziție de către primul startup de robotică din România, Bucharest Promo Robots, va putea fi folosit gratuit de către Institutului Național de Boli Infecțioase “Profesor Doctor Matei Balș”, urmând ca ulterior să fie pus și la dispoziția altor spitale care primesc pacienți bolnavi de COVID-19.

Până acum, Bucharest Promo Robots nu a mai primit cereri pentru acest robot, dar Ana-Maria Stancu, fondator BPR, spune că va trimite gratuit roboții în spitalele care se confruntă cu pacienții infectați de coronavirus.

Comunicăm cu DSU pentru a afla ce spitale au nevoie de roboți autonomi de dezinfecție – Ana-Maria Stancu, co-fondator Bucharest Promo Robots

Soluția dezvoltată în Danemarca a fost aleasă și de către China pentru dezinfecție, fiind comandate deja peste 200 de bucăți. De asemenea, au fost solicitări pentru spitale din Taiwan, Italia, Marea Britanie, Danemarca, Japonia, Emiratele Arabe Unite și altele.

Robotul poate dezinfecta o suprafață de 2.000 de metri pătrați în doar 90 de minute. O astfel de dezinfecție în mod normal ar fi durat două zile și ar fi implicat închiderea secției. Roboții sunt programați cu ajutorul unei hărți video: spațiul care urmează să fie dezinfectat. Astfel, li se fixează un punct de intrare și de ieșire din cameră, care reprezintă spațiul pe care îl vor dezinfecta. Aceste operațiuni durează în jur de maxim o oră și sunt realizate de Bucharest Promo Robots, care integrează software-ul robotului. 

Înainte de a intra în cameră, tableta robotului este poziționată pe un suport al ușii de la intrare. Tableta are integrat un senzor de mișcare, prin care poate un obiect sau o persoană, transmite un semnal și oprește lămpile UVC ale robotului. Deoarece razele lămpilor distrug structura ADN-ului organismului, acest element este nociv pentru om, de aceea există acest element de protecție.

În urmă cu aproximativ o lună, Ana-Maria Stancu spunea că, deși existau deja astfel de roboți autonomi de dezinfecție, niciun spital sau unitate medicală din România nu îi folosea.

Roboții sunt utilizați pentru a igieniza eficient și în timp scurt spațiile aglomerate, în special spitalele sau aeroporturile. Prețul unui astfel de exemplar pornește de la 60.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.