Companiile mici, startup-urile și utilizatorii casnici preferă imprimantele pe cerneală, în timp ce companiile mari încă rămân la imprimantele laser.
Piața dispozitivelor de printare din România s-a cifrat la 38 milioane euro anul trecut, conform datelor GfK Temax, în creștere cu 18% față de anul anterior. În 2017, volumul total a fost de 32 milioane euro, de asemenea în scădere, cu 12,6% față de 2016.
HP, Brother, Canon, Epson și Xerox sunt companiile care domină atât piața globală, cât și pe cea din România. În 2018, piața locală de imprimante a crescut în volum cu aproape 10% față de 2017 și a ajuns până la 260.000 de unități.
Reducerea costurilor înseamnă înlocuirea imprimantelor laser cu cele pe cerneală (inkjet), unde găsim costuri mai mici mai ales la utilzarea imprimantelor cu cerneală pigment. Utilizarea cernelei pigment la imprimare nu mai necesită încălzirea acesteia, ceea ce o face mai durabilă în timp și rezistentă la apă.
Costurile de printare, cum sunt cele ale seriei de imprimante și multifunționale EcoTank de la Epson, sunt mai mici decât costul unei coli de hârtie utilizată, cu 50% mai mici decât cele aferente unei imprimante laser. Rezervoarele de cerneală monocrom permit printarea a 6.000 sau 11.000 de pagini.
Epson a lansat o nouă serie de imprimante monocrom, cu cerneală pigment rezistentă la apă. Seria cuprinde 10 modele și vin, la achiziție, cu cerneală suficientă pentru trei ani de funcționare în regim SOHO, respectiv printarea a 1.800 de pagini lunar (80-90 de pagini zilnic), în cazul rezervoarelor de cerneală care oferă 11.000 de pagini imprimate.
De asemenea, imprimantele au și un consum de energie redus cu până la 95% față de echipamentele laser similare, conform datelor companiei. Echipamentele vin cu funcționalități diverse, precum alimentator automat de documente, imprimare față-verso, conectivitate Wi-Fi și port USB. Viteza de printare este de până la 20 de pagini pe minut.
Prețurile variază de la 645 lei pentru o imprimantă compactă cu cerneală pentru 5.000 de pagini până la 2.800 lei pentru un multifuncțional cu toate funcțiile, inclusiv ADF (alimentator automat de documente cu care se poate scana sau copia automat un teanc de documente).
Prețurile pentru echipamentele similare de la Brother sunt aproximativ la fel, de la 600 de lei până la peste 2.000 pentru modelele multifuncționale cu InkJet.
Dintre cele 260.000 de imprimante comercializate anul trecut, 15% au fost modele cu cerneală pigment, iar prețul mediu pentru acestea a fost de 200 de euro, în ușoară creștere față de 2017. Tendința de achiziție a echipamentelor cu costuri reduse de utilizare este estimată să rămână pe creștere și în acest an.