IT&C

Huawei sparge cutuma și adoptă strategia desecretizării și a transparenței

Să arate că este o companie transparentă, fără vreo legătură cu autoritățile din China, nici ca acționariat, nici pe segmente de business, este obiectivul ambițios pe care și l-a propus gigantul chinez de telecomunicații Huawei.

Acuzat de către administrația americană de posibilitatea unui spionaj cibernetic în favoarea guvernului de la Beijing, gigantul telecom chinez Huawei a adoptat o strategie cumva surprinzătoare. Deschiderea spre a furniza informații direct de la sursă, absolut obișnuită pentru companiile occidentale, este, de regulă, total absentă din strategiile de imagine și comunicare în regimurile de tip socialist sau comunist.

Huawei a spart cutuma și a invitat jurnaliști din toală lumea, inclusiv presă americană de top, cum ar fi New York Times, pentru a arăta că nu are nimic de ascuns. De fapt, este vorba despre interdicția, impusă de administrația americană companiei chineze, pe motive de securitate informațională, căreia compania trebuie să îi găsească un serios substitut de business.

În urmă cu doar 32 de ani, Ren Zhengfei pornea, cu 3.500 dolari, o companie de produse electronice, în Shenzen, metropola de azi fiind atunci un ”mic” sat de pescari cu 50.000 de locuitori. A numit-o Huawei, nume care limba chineză Zhonghua youwei înseamnă China a promis – și a pornit cu o investiție de 3.500 de dolari.

”Satul” a devenit între timp o mică ”țară în țară”, cu peste 18 milioane de locuitori (chiar 24 de milioane cu zona metropolitană), iar compania a devenit un gigant mondial, care tocmai a depășit pragul de 100 miliarde dolari cifră de afaceri la sfârșitul anului trecut.

”Creierul” Huawei se află în Ox Horn Campus, micul orășel de lângă Shenzen, unde sunt create și se dezvoltă noile produse, servicii și strategii de abordare a pieței globale. Campusul găzduiește 25.000 de angajați care lucrează mai ales în cercetare și dezvoltare. O investiție de 1,5 miliarde dolari a fost necesară pentru construcția a 12 clădiri istorice din Europa, precum Castelul Heidelberg, sau Cite Internationale Universitaire de Paris.

Numărul total al celor implicați în cercetare și dezvoltare este însă de circa 80.000. Cu totul și cu totul, Huawei are peste 188.000 de angajați, fiind prezentă cu operațiuni în 170 de țări.

Din 2011 până în prezent, compania a vândut echipamente către 45 dintre cei mai mari 50 de operatori de telecomunicații din lume, o rețea care ajunge la o treime din populația lumii. 

Huawei a depășit Ericsson, în 2012, fiind acum cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, și a depășit Apple, în 2018, devenind al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, după Samsung Electronics. 

Compania se situează pe locul 72 pe lista Fortune Global 500, după ce a raportat venituri anuale, la 31.12.2018, de 108,5 miliarde de dolari, cu 21% mai mult față de 31.12.2017.

Cifrele nu arată însă modul în care zecile de mii de angajați lucrează în cele peste 10 centre de dezvoltare sau producție din China. Spații de lucru la standarde pe care le întâlnim la companiile din Europa sau America și o arhitectură modernă în campusul din Dongguan, deschis în aprilie 2019.

Huawei are aproape 97.000 de acționari, cel mai mare deținător fiind fondatorul Ren Zhengfei cu 1,42% din total. Sistemul de conducere include și un consiliu de directori ales de cei 115 reprezentanți ai acționarilor, desemnați direct de către aceștia.

Compania răspunde astfel acuzațiilor aduse de administrația Trump referitoare la o implicare directă a guvernului chinez în conducerea companiei. Activitatea Huawei este auditată de KPMG, companie din Big4 (cele mai mari patru companii de consultanță din lume), care stabilește anual și valoarea unei acțiuni. Compania nu este listată la bursă și nici nu intenționează să se listeze, pentru că acest pas ” ar limita capacitatea de dezvoltare de produse și tehnologii noi”, după cum a declarat Catherine Chen, vicepreședinta companiei.

Huawei în România

Venituri totale (2018) 1,7 miliarde lei
Număr angajați 2.100
Investiții totale în perioada 2002 – 2019 1 miliard euro

Huawei a început cercetarea la tehnologia 5G în anul 2009 și timp de zece ani a investit în dezvoltare fără să obțină vreun venit. Interdicția din partea SUA vine exact în momentul în care compania poate începe monetizarea tehnologiei 5G.

Huawei este principalul producător de echipamente 5G, alături de Ericsson și Nokia. Sunt și alți câțiva producători mici în această industrie, Samsung sau ZTE, care nu contează însă pe această piață. Interesant este că niciun producător nu este din SUA, ceea ce obligă americanii la import petnru dezvoltarea 5G, fie că importul va fi din Europa sau din Asia.

Eliminarea Huawei ar duce la o competiție în doi, respectiv Ericsson și Nokia, o situație nu tocmai nimerită pentru o piață concurențială. Se așteptată în acest sens, de la Uniunea Europeană, reglementările necesare pentru securitatea 5G, prin care vor fi stabilite standarde și vor fi impuse teste de verificare. ”Huawei sprijină în totalitate aceste măsuri, ce vor aduce un control sporit în lupta cu amenințările cibernetice”, arată Catherin Chen, vicepreședinte Huawei

România, la fel ca Polonia și Estonia, a semnat un memorandum cu autoritățile SUA pentru securitatea 5G. Acesta urmează să fie transpus în lege înainte de lansarea licitației pentru noul spectru de frecvențe 5G. În document nu este numită vreo companie, fie Huawei sau ZTE, ci se menționează doar că producătorul nu poate fi controlat de guvernul unei alte țări, trebuie să aibă o structură transparentă a acționarilor și un comportament corporativ etic.

Huawei a implementat deja conectivitate 5G în mai multe state europene, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Germania sau Elveția. Și România face parte dintre statele care au deja conectivitate 5G, după Vodafone, Digi și Orange au lansat servicii comerciale 5G. Compania a devenit, astfel, o parte importantă a războiului comercial pe care Donald Trump, președintele SUA, îl duce cu China. Deocamdată însă, Europa nu pare dispusă să îi ia partea și să interzică echipamentele 5G ale chinezilor. Securitatea acestor echipamente este verificată în centrele de profil din Marea Britanie și Germania, iar până acum nu s-a găsit vreo problemă.

Interdicția de a mai face afaceri cu firmele americane impusă de administrația Trump companiei Huawei pe motive de securitate cibernetică, forțează compania chineză să adopte o strategie de totală deschidere spre noi piețe, noi clienți și noi servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.