IT&C

Companiile străine generează trei sferturi din veniturile industriei de IT

Industria IT

Sectorul de tehnologie a informației (IT) crește anual cu circa jumătate de miliard de euro și va ajunge la o cifră de afaceri de aproape șase miliarde euro până la sfârșitul acestui an.

Trei sferturi din volumul industriei de IT din România (73%) sunt realizate de către companii cu capital străin, care asigură însă doar 10% din totalul firmelor din industria IT.

Firmele cu capital străin au o creștere de 12% pe an, în timp ce companiile românești, care generează 27% din veniturile industriei, sunt în stagnare. Datele fac parte din ultimul studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care arată și segmentul software și servicii reprezintă cea mai mare parte a industriei, cu venituri de 4,8 miliarde euro.

ANIS recomadă continuarea investițiilor și inițiativelor publice și private în domenii strategice, precum educația și inovația – Teodor Blidăruș, Președintele ANIS

ANIS estimează că sectorul IT va atinge un volum total de 7,3 miliarde euro în 2022, adică o creștere de 25% față de acest an. De asemenea, datele arată că 78% din veniturile sectorului vin din exporturi. Exporturile au reprezentat 72% anul trecut și 65% în 2017.

Serviciile de IT care merg către piețele din străinătate reprezintă 19% din totalul de exporturi ale României în 2019, în creștere față de 2018 (17%) și 2017 (15%).

Această tendință de creștere vine pe fondul unei piețe interne subdimensionate, cauzată de gradul mic de digitalizare al administrației, respectiv a adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile românești, comparativ cu media UE. Spre exemplu, conform datelor Eurostat, doar 43% dintre companiile din România au website, lucru care ne situează pe ultimul loc în UE, unde media este de 77%.

Tot spre coada clasamentului, pe penultimul loc, ne aflăm și în ceea ce ține de folosirea serviciilor cloud, doar 10% dintre companiile din România utilizând aceste servicii, media în UE fiind de 26%. Mai mult, doar 17% dintre companii au implementate soluții ERP, iar la nivel UE media este de 34%.

Numărul de angajați din industria IT reprezintă, de asemenea, un indice care crește constant, cu o medie de 10% pe an, deși numărul de specialiști continuă să fie mult sub nevoile companiilor. Conform prognozelor ANIS, în Nord-Vestul țării va fi resimțită o nevoie mai acută de specialiști, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.

În ceea ce privește productivitatea per angajat, aceasta se menține relativ constantă în ultimii ani, în ușoară creștere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de mutarea contribuțiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest cost suplimentar.

Investițiile în domeniu, un alt indicator de referință pentru bunăstarea pieței, cunosc o creștere medie de circa 20 milioane euro pe an. Estimările ANIS arată că acest indicator poate cunoaște o creștere constantă, în condițiile păstrării statusului legislativ actual.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.