IT&C

București este la nivelul „Avansat” pe drumul către Smart City

Smart City

Bucureștiul a fost plasat în categoria „Avansați” în topul celor Smart Cities, adică un oraș care înregistrează progrese în interconectarea ecosistemului urban.

Cercetarea „Construirea unui oraș hiperconectat, lansată la Smart Cities Expo World din Barcelona luna trecută a fost realizată ed Oracle în 100 de orașe din lume. Capitala României este plasată pe locul 61 din cele 100. Conform studiului, București înregistrează cele mai bune progrese în operațiuni inteligente în domeniile mobilității și transportului. Mai exact, informații despre transport în timp real și gestionarea traficului, stații de încărcare electrică sau sisteme inteligente pentru depozitarea coletelor.

Progrese se fac și în sectorul de energie și masă, prin contoare inteligente de electricitate și apă, iluminat inteligent sau înteținere predictivă.

Studiul a identificat și provocări cu care se confruntă Capitala, cum ar fi capacitatea de a atrage și de a menține întreprinderile sau constrângerile bugetare și financiare. Ca și schimbarea demografiei și a diversității, lipsa de locuințe și accesibilitatea locuințelor sau riscuri ridicate de securitate, atât fizice, cât și digitale.

Orașele viitorului au nevoie de investiții strategice pe termen lung în arhitectura de date cloud, împreună cu expertiza potrivită pentru a le ghida – Susan O’Connor, Director Global pentru Smart Cities, Oracle.

Cercetarea a descoperit că Inteligența Artificială (AI), tehnologia blockchain și biometria sunt din ce în ce mai răspândite. Orașele utilizează aceste tehnologii și infrastructura IT și în telecomunicații, ca și în mobilitate, transport, sisteme de plăți și securitate.

Studiul arată că proiectele de hiperconectare au un randament al investițiilor între 3% și 4%. Dar pe măsură orașele devin interconectate, randamentul crește. Orașele din categoria cea mai înaltă, „hiperconectate” înregistrează un randament de 5%, cele din „Avansați” de 2,6%, iar cele din categoria „Implementatori” de 1,8%.

Desigur, investițiile în proiecte de digitalizare nu se fac pentru randament financiar, ci pentru îmbunătățirea calității vieții. Estimările studiului arată că, la nivel global, valoarea proiectelor de Smart Cities se ridică la 1.200 de miliarde de dolari.

În top conduce Singapore, urmat de Washington DC, Hong Kong and Beijing. Studiul a identificat 25 de orașe hiperconectate, 50 de orașe în stadiul avansat și 25 aflate în stadiul de implementare. Riyadh, Chengdu și Bogota sunt pe ultimele locuri din top.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.