IT&C

Autoritatea pentru Digitalizarea României își va intra în atribuții de luna viitoare

Autoritatea pentru Digitalizare

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va înlocui, începând din luna februarie, Ministerul Comunicațiilor, care a fost absorbit, anul trecut, în noiembrie de Ministerul Transporturilor.

În prima jumătate a acestui an ar trebui să aibă loc licitația pentru noul spectru de frecvențe de telecomunicații destinate rețelelor cu tehnologie 5G. Este doar una dintr-o multitudine de atribuții pe care le va avea ADR. Practic, tot ceea ce ține de procesului de digitalizare a economiei naționale a României va fi reglementat și va pleca de la noua instituție.

Înainte de a putea lansa licitația pentru 5G, autoritățile române, în principal ADR, ar trebui să stabilească prețul pentru frecvențe și să dea legile necesare tehnologiei 5G. Încă se așteaptă setul de reguli privind securitatea cibernetică de la Uniunea Europeană, care ar fi trebui să fie gata din decembrie 2019.

Setul de reguli va fi luat în calcul, alături de Memorandumul semnat de România și SUA privind securitatea comunicațiilor. Iar reglementările vor fi cuprinse într-o lege internă.

ADR va fi instituția care se va ocupa de toate aceste demersuri, alături de alte instituții ale statului. Ordonanța de Urgență nr. 68 din 6 noiembrie 2019, care stabilește cadrul de funcționare al ADR, a fost modificată săptămâna trecută.

Obiectivele Autorității pentru Digitalizare

  • Digitalizarea sectorului public
  • Asigurarea interoprabilității dintre autoritățile și instituțiile publice
  • Dezvoltarea sistemelor de autentificare informatică
  • eGuvernare
  • Implementarea Inteligenței Artificiale în sectorul public

Principalele prevederi ale Ordonanței arată că ADR se va afla în coordonarea primului-ministru și preia activitățile și structurile din domeniul tehnologiei informației de la fostul Minister al Comunicațiilor.

De asemenea, politica guvernului în domeniul securității cibernetice va fi realizată de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Centrul Național pentru Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) va fi responsabil cu elaborarea de propuneri de acte normative în domeniul său de activitate. Iar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), care gestionează domeniile de internet .ro, va intra sub coordonarea SGG.

Startul funcționării ADR este important și pentru că va gestiona banii proveniți din finanțarea europeană pentru digitalizare. Prin Programul Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare sunt alocate fonduri europene de 2 miliarde de euro în serviciul actual, iar în următorul exercițiu financiar suma va crește la 7 miliarde euro. Președinte al ADR va fi Sabin Sărmaș, fiind numit de prim-ministru, și are rang de secretar de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.