Fintech Global

Raport CB Insight: Mai puțin cu opt fintech-uri au devenit unicorni în 2019 față de 2018

Anul trecut, 22 de fintech-uri, mai puțin cu opt față de 2018, au devenit unicorni, adică valoarea de piață a fost stabilită la cel puțin un miliard de dolari fiecare, conform Raportului Fintech 250 realizat de CB Insights.

Cele mai mari finanțări au fost atrase de Bright Health, de 1,07 miliade dolari, și Fair, de 2,10 miliarde dolari, relevă raportul publicat de CB Insights. Este vorba despre o listă cu cele mai promințătoare 250 de companii de tehnologie și servicii financiare din 31 de țări de pe tot globul.

Dintr-un grup de de aproape 4.000 de candidați, compania a ales să analizeze 250 de fintech-uri. Selecția s-a bazat pe mai mulți factori: date transmise de companie, model de afaceri, inovație tehnologică, impulsul pieței. Unde au ajuns aceste companii în prezent?

Astăzi, 22 dintre aceste companii au devenit unicorni, 17 au făcut un exit – opt s-au listat la bursă și nouă au fost achiziționate – și niciuna nu a eșuat. 

Cele 22 de fintech-uri au primit finanțări de peste 4,2 miliarde dolari, finanțări care au ajutat companiile să fie evaluat la peste un miliard de dolari.

O companie evaluată la peste 1 miliard de dolari se numește unicorn.

Două dintre cele mai recente companii unicornuri sunt procesorul de plăți vertical Flywire, care a strâns o serie de 120 milioane dolari de la Goldman Sachs, Temasek, Tiger Global și Adage Capital Management în februarie 2020, fiind evaluat la 1 miliarde de dolari. Fintech-ul Labs a închis în ianuarie 2020 o rundă minoritară de la Mastercard, ajungând să fie evaluat la 1,6 miliarde dolari.

Cele mai valoroase dintre companiile devenite proaspăt unicorni este startup-ul blockchain Ripple (evaluat la 10 miliarde dolari) și fintech-urile Chime (5,8 miliarde dolari) și N26 (3,5 miliarde dolari).

Opt companii din lista CB Insights s-au listat anul trecut la bursă. Printre acestea se află Freee, Bill.com, Tyro Payments, Prospa, Lakala Payment, Tiger Brokers, Futu Securities și PINTEC.

Top 4 cele mai mari finanțări atrase de fintech-uri anul trecut

Fair (Elveția) – 2,10 miliade dolari Bright Health (SUA) – 1,07 miliarde dolari
Chime (SUA) – 808 milioane dolari N26 (Germania) – 682.000 milioane dolari

Cel mai mare IPO a fost Lakala Payment, care s-a listat la bursa din Shenzhen în aprilie 2019 și a înregistrat o evaluare la aproximativ 2 miliarde dolari.

Platforma de plăți Bill.com s-a listat la Bursa din New York în decembrie 2019, obținând o evaluare de 1,6 miliarde de dolari. Compania cu sediul în Palo Alto a strâns 311 milioane dolari în totalul finanțărilor divulgate înainte de intrarea în funcțiune.

În ianuarie 2020, Visa a anunțat o finanțare de 5,3 miliarde dolari pentru fintech-ul Plaid. De două ori mai mare față de evaluarea anterioară de 2,7 miliarde de dolari din decembrie 2018. Cea mai recentă rundă de finanțare a fost ridicată de Revolut (500 milioane dolari). În prezent, fintech-ul este evaluat la șase miliarde dolari.

Anul trecut, cele 250 de companii analizate de CB Insights au însumat finanțări de peste 15 miliarde dolari, mai puțin de jumătate în comparație cu 2017-2018, când fintech-urile au primit finanțări de 31 miliarde dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.