ecommerce Fashion

Ce și când cumpără românii online?

Românii sunt mari fani ai shoppingului online și nu așteaptă ocazii speciale pentru a face o achiziție, uneori din impuls și nu neapărat din necesitate: 56% dintre adepții shoppingului online își cumpără haine, încălțăminte sau accesorii vestimentare de cel puțin câteva ori pe lună.

Circulă ideea că femeile întotdeauna cheltuiesc mai mulți bani pe haine decât bărbații, iar aceștia se mulțumesc cu orice articol vestimentar  le cade în brațe. Surprinzător, și bărbații sunt mari fani ai cumpărăturilor online. Potrivit datelor magazinului online Answear.ro, bărbații sunt aproape egali cu femeile ca pondere în total: 40%.

Se spune că românii cheltuiesc până și banii pe care nu ii au, însă, conform datelor Answear.ro, atât bărbații cât și femeile cheltuiesc, în medie, mai puțin pe o comandă online față de anii precedenți:  290 de lei este comanda medie în prezent, față de 360 de lei în urmă cu patru ani. Când vine vorba de momentul zilei  în care românii aleg să facă cumpărături online, foarte multe comenzi sunt plasate seara, și nu în timpul programului de muncă.

Bărbații cheltuiesc mai mulți bani pe o comandă, se hotărăsc mai repede și vizualizează mai puține produse până să le adauge în coș – Raluca Radu, contry manager Answear.ro.

Mai mult, ei plătesc preponderent cu cardul de credit, în locul numerarului la livrare, comparativ cu femeile, iar rata de retur este mult mai mică, adaugă aceasta. Brandul este un aspect important pentru români deoarece se pot ghida mai ușor online, știind exact stilul modelelor, dar și care este ghidul mărimilor.

La cumpărăturile online, brandul poate fi un element după care cumpărătorul se ghidează, în ideea de a fi mai sigur că produsul i se va potrivi. Raluca Radu spune că românii preferă atât brandurile de top ale magazinului online, Tommy Hilfiger, Guess sau Calvin Klein Jeans, precum și brandurile proprii retailerului online, Answear și Medicine. De altfel, acestea sunt în top trei cele mai bine vândute branduri ale comerciantului.

Ce se vinde cel mai bine în România? Rochiile casual. Urmează, în ordine, pantofii, rochiile de ocazie și cămășile. „În cazul nostru, stilul pe care îl promovam este smart-casual și se vând mai mult topuri, jachete sau cămăși”, explică Raluca Radu. Se comandă mulți pantofi deoarece în online este cel mai simplu să îți cumperi pantofi, mai ales pantofii sport.

Cel mai rapid și cel mai la îndemână mod de a comanda haine online nu mai este de pe desktopul calculatorului sau laptopului de acasă, ci direct de pe ecranul telefonului, în drum spre casă. Acesta, 2019, este primul an din activitatea Answear când mobilul a depășit cu mult desktopul în privința sursei de lansare a comenzilor.

Există totuși categorii de produse pe care publicul le comandă mult mai mult de pe desktop, așa cum sunt ochelarii, de vedere și de soare. Sunt categorii de produse unde decizia se ia de pe desktop, mai ales în cazul produselor cu specificații tehnice detaliate, unde clientul vrea să compare produsele între ele.

Volumul comenzilor plasate online pe Answer a ajuns,  în medie,  la circa 1.000 pe zi, ceea ce înseamnă că într-o lună, se ajunge la 25.0000-30.000 de comenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *