Blockchain

De ce și unde s-a extins utilizarea tehnologiei blockchain?

Momentul în care tehnologia blockchain a atras atenția a fost crearea infrastructurii criptomonedelor, după care i-au fost descoperite avantajele pentru mai multe domenii.

Tehnologia blockchain, adică „lanț de blocuri” criptografiate sau, mai simplu, „fișiere criptografiate în lanț” a fost descrisă în 1991 de doi oameni de știință americani, Stuart Haber și Scott Stornetta. Cei doi încercau să implementeze un sistem prin care datarea documentelor să nu poată fi modificată. Un an mai târziu, au realizat o schemă bazată pe „Merkle tree” sau „hash tree”, prin care fișierele sunt trasnsmise peer-to-peer, adică printr-o legătură directă între două computere legate într-o rețea.

Fiecare fișier va avea o adresă de identificare creată din două surse externe, ceea ce înseamnă că va fi foarte greu de modificat ulterior sau falsificat. Este utilizată o terță parte din rețea, necunoscută inițiatorului, iar fișerele sunt criptografiate.

Fișierul transmis poate conține datele unei tranzacții sau a unei liste de tranzacții. În lista de „blocuri” în care intră, fișierul se identifică prin datele criptografiate ale fișierului anterior, a unei stampile cu data și datele tranzacției. Odată intrat în lanț, nu mai poate fi modificat și poate fi găsit oricând.

Criptomonedele lui Satoshi Nakamoto

Persoana (sau grupul de persoane) numită Satoshi Nakamoto a folosit blockchain în 2008 pentru a crea prima criptomonedă. Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de cel sau cei care au creat bitcoin și care a rămas anonim. O monedă virtuală, securizată prin criptografiere, care nu era controlată de o autoritate centrală, ci de o rețea de computere.

Sistemul de tranzacționare este bazat pe blockchain, pe distribuția publică de fișiere care conțin înregistrări ale tranzacțiilor. Tehnologia a permis decontarea și siguranța tranzacțiilor fără a fi nevoie de o instituție centrală care să garanteze acest lucru. În prezent, rețeaua prin care se tranzacționează bitcoin a ajuns la 5 milioane.

Alte utilizări pentru tehnologia blockchain

Pe lângă monedele virtuale, comunitatea IT a găsit alte modalități de utilizare a blockchain. În condițiile în care tehnologia nu are nevoie de o autoritate centrală pentru a funcționa, se poate spune că blockchain este cea mai bună definiție a democrației. Informația este publică, dar nu poate fi alterată. Și fiecare utilizator este responsabil pentru orice acțiune realizată în sistem.

Costurile asociate blockchain sunt cele de utilizare a infrastructurii (electricitatea necesară computerelor, PC-urile în sine etc.) De asemenea, tranzacțiile sau transmisia de informații este foarte rapidă. Un transfer monetar între țări de pe continente diferite se realizează la fel de repede ca unul între două enitități din același oraș. Spre comparație, trasnferul și decontarea prin sistemul bancar poate dura și câteva zile sau mai mult.

În esență, blockchain permite efectuarea oricărui tip de tranzacție între două părți. Dacă ar fi adoptată și de autorități în relația cu companiile, ar putea, spre exemplu, autoriza mult mai rapid operațiunile comerciale transfrontaliere. De regulă, relațiile comerciale dintre state sunt îngreunate de formalitățile vamale care trebuie îndeplinite atât la ieșirea dintr-o țară, cât și la intrarea în altă țară. Folosirea blockchain ar permite autorizarea mult mai rapidă a acestor tranzacții.

Sectorul de logistică și transporturile sunt alte domenii în care se așteaptă utilizarea blockchain. Deși nu va fi vizibilă pentru utilzatorul final, pentru care folosirea oricărei tehnologii se realizează printr-o interfață care nu arată ce se utilizează în spate, tehnologia va fi din ce în ce mai mult de dezvoltatorii de programe software și aplicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.