Uniunea Europeană a aprobat pentru România suma de 3,3 miliarde euro sub formă de ajutoare de stat pentru a ajuta economia pe perioada pandemiei de COVID-19.
Banii nu vin de la Uniunea Europeană, ci sunt susținuți de România din surse proprii. UE a aprobat utilizarea sumelor ca ajutor de stat, lucru care în mod normal nu este permis statelor membre.
Schema de ajutor va merge către IMM-uri, astfel încât acestea să își acopere nevoile de investiții și capital de lucru prin acordarea de granturi directe și de garanții publice pentru împrumuturi.
Pentru Franţa s-au aprobat 300 de miliarde euro ca să-şi ajute companiile afectate, pentru Portugalia 36 de miliarde euro, iar pentru Polonia aproape 23 miliarde euro, conform datelor Comisiei Europene. România a cerut Comisiei Europene această nevoie de 3,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că acesta este bugetul pe care Guvernul l-a estimat ca necesar pentru salvarea IMM-urilor până în decembrie 2020.
Această alocare este corelată foarte clar cu capacitatea şi dimensiunea sectorului de IMM-uri din România, dar mai ales cu capacitatea de alocare a acestor fonduri de către statul membru – Mihaela Nabăr, directorul World Vision România.
Primii care au solicitat ajutor de la UE au fost danezii, care au primit aprobare încă de pe 12 martie pentru suma de 12 milioane euro pentru a acoperi pierderile organizatorilor de evenimente mari, cu peste 1.000 de participanţi.
Italienii – care au cei mai mulţi oameni decedaţi din Europa din cauza virusului – au primit primul sprijin pe 22 martie, când li s-a aprobat un buget de 50 milioane euro pentru achiziţia de echipamente medicale.
În cazul României, suma de 3,3 miliarde euro a fost aprobată pe 11 aprilie şi este destinată redresării firmelor mici şi mijlocii. Suma a fost aprobată mai târziu decât în cazul celorlalte state deoarece aceasta este data la care România a notificat Comisia Europeană.