România

Starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă din 15 mai 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 4 mai 2020, că starea de urgenţă nu va fi prelungită, iar din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă.

Conform preşedintelui, deplasările vor fi permise în interiorul localităţii, ”dar nu e bine să exagerăm”, iar purtarea măştii în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun va fi obligatorie. Preşedintele s-a declarat foarte mulţumit de felul în care oamenii au reacţionat la apelul autorităţilor în vacanţa de 1 mai.

Starea de urgenă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret şi astfel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă – Klaus Ioihannis, Președintele României.

Din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, România va intra în stare de alertă. Aceasta prevăzută în legislaţia specifică, care arată cum se acţionează în cazul unei epidemii.

Președintele a precizat că epidemia nu a trecut şi că trebuie să fim responsabili şi să ne protejăm în continuare, pentru că nu ştie nimeni până când durează această epidemie şi depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puţin bine.

Conform preşedintelui, după 15 mai, putem, în principiu, să ne mişcăm în interiorul localităţii, dar nu este bine să exagerăm.

”Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Este un prim pas important. Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de două săptămâni. Primele măsuri vor fi din 15 mai, apoi la 1 iunie, apoi în 15 iunie. Din 15 mai vom avea, de exemplu, saloanele de îngrijire personală – coafură, frizerie. Se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele. Toate în condiţii speciale de distanţare şi igienă. Cu toţi vom purta mască de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a subliniat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *