România

Peste 75% dintre salariații industriei alimentare provin din mediul rural

Industria alimentară românească riscă să se blocheze dacă salariații din fabrici se îmbolnăvesc de coronavirus, în condițiile în care 75% dintre ei provin din mediul rural.

Numărul salariaților care lucrează în industria alimentară în România se ridică undeva la 170-180.000, dacă ne luăm după statisticile oficiale. Jucătorii din piață susțin, însă, că de fapt ar fi în jur de 100.000 de angajați care își desfășoară activitatea în sector.

Două treimi dintre aceștia provin din satele limitrofe orașelor, iar ei pot fi infectați foarte ușor cu COVID-19. Companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini lipsa unui plan de prevenţie la nivel naţional, susține Dragoș Frumosu, Sindalimenta.

Mai grav este, însă faptul că fabricile nu au rezerve de măști și substanțe de dezinfecție. Potrivit datelor Sindalimenta, în sector există circa 100 de fabrici care au în jur de 100 salariați și unde oricând poate apărea un caz de îmbolnăvire.

Nu se pune problema unei crize a alimentelor, va fi dramatic, însă, dacă se închid fabricile – Dragos Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta

Sindalimenta a solicitat Guvernului să adopte măsuri pentru sprijinirea industriei alimentare în contextul crizei provocate de coronavirus. Fără sprijin din partea Executivului, multe firme își vor diminua activitatea, iar altele sunt în risc de faliment. 

Federaţia a mai cerut Ministerului Fondurilor Europene suspendarea contractelor de finanţare pentru proiectele în derulare şi a contractelor de subvenţie pe perioada pandemiei.

O altă solicitare a vizat găsirea unor soluţii privind acordarea de facilităţi fiscale firmelor nou-înfiinţate pe fonduri europene. Este vorba de start-up-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, producţia de alimente, restaurante etc.

Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă, din cauza situației actuale.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.