România

Peste 200.000 de persoane au intrat deja în șomaj tehnic

Pandemia a trimis în șomaj tehnic peste 200.000 de salariați, conform ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Acesta este numărul persoanelor care înregistrate săptămâna aceasta.

La începutul acestei săptămâni au intrat în vigoare mai multe măsuri luate de autoritățile statului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. În condițiile în care mai multe unități comerciale au fost închise obligatoriu (restaurante, cafenele, saloane de cosmetică etc.), guvernul a decis să ofere 75% din salariul lunar celor care intră în șomaj tehnic.

Violeta Alexandru a citat, la Digi 24, datele Registrului Electronic al Evidenței (REVISAL), 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate de luni, 16 martie 2020, până astăzi, 20 martie 2020.

Situația este în evoluție, dar nu se vede o evoluție îngrijorătoare în acest moment – Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Aceasta a precizat că ministerul se așteaptă la un total de până la 400.000 de salariați în șomaj tehnic. Totalul de 400.000 de persoane în șomaj au prevăzute deja sumele în buget pentru plata șomajului de la bugetul de stat.

Guvernul urmărește situația și va lua toate măsurile suplimentare necesare în funcție de evoluția stării de urgență.

Certificatul de situația de urgență va fi emis în cel mai scurt timp posibil, conform declarațiilor ministrului Muncii. Certificatul va putea fi obținut începând cu luna viitoare pentru a putea demonstra scăderea cifrei de afaceri pe luna în curs.

Cei care vor putea demonstra  scădere a cifrei de afaceri de 25% vor putea suspenda temporar contractele de muncă, iar statul român va suporta plata șomajului tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *