Asociația micilor comercianți solicită preventiv Ministerului Afacerilor Interne și Comitetului pentru Situații de Urgență să nu fie restricționată activitatea magazinelor de cartier și buticurilor.
Cererea Asociației este preventivă, în sensul că nu s-a pus problema închiderii acestor magazine. Dar în condițiile stării de urgență și a discuțiilor apărute în spațiul public față de închiderea magazinelor din mall-uri, posibilitatea restricționării activității acestor unități comerciale este reală.
Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) arată că, în perioada, pandemiei, magazinul de cartier este foarte important pentru ca oamenii să evite aglomerația atunci când își procură produsele zilnice.
Cetățenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente și bunuri de strictă necesitate, iar comercianții au nevoie de susținerea statului – Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR.
La fel ca marile magazine, unitățile de cartier au luat măsuri de protecție și igienizare a spațiilor comerciale și depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susținut.
Micii comercianți cer și ajutorul statului pentru trecerea mai ușor peste criză. Mai exact, cer deductibilitatea cheltuielilor făcute în beneficiul salariaților și clienților pentru prevenirea epidemiei. Anume, cheltuielile cu materialele și serviciile de igienizarea pentru prevenirea răspândirii virusului.
De asemenea, se solicită amânarea cu două luni a plății contribuțiilor sociale (CAS, CASS și CAM) și rambursarea rapidă a TVA. În zonele afectate, se cere și luarea în considerare și reducerea impozitelor locale.
ANCMMR a fost înființată în 2013 ca urmare a deciziei Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) și a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) de a sprijini sectorul micilor comercianți.
Alte măsuri solicitate de ANCMMR:
- compensarea plăților concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM;
- compensarea plăților concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM în luna următoare înregistrării concediului medical;
- măsuri speciale pentru facilitarea aprovizionării constante cu mărfuri a magazinelor de proximitate;
- verificarea lanțului de prețuri producător-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a căror cerere crește;
- sprijinul autorităților pentru dezinfecția imediată a magazinelor intrate în carantină, pentru a reduce gravele pierderi financiare cauzate de perisabilități și pentru a putea relua fluxul aprovizionării către clienții din proximitate.