România

Klaus Iohannis: România este în stare de urgență pe 30 de zile

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a decretat intrarea în stare de urgență pe întreg teritoriul României începând de astăzi pentru o perioadă de 30 de zile. Parlamentul are la dispoziție cinci zile pentru aproba decretul.

Măsurile ce urmează a fi luate sunt menite să împiedice răspândirea coronavirusului și să susțină atât populația, cât și mediul de afaceri. Starea de urgență ar putea fi extinsă la mai mult de 30 de zile în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19.

Prima măsură care se aplică este închiderea unităților din mediul preuniversitar și universitar pe perioada de urgență. Cel mai probabil, elevii și studenții se vor întoarce la școală în luna mai.

Salut efortul cadrelor didactice, dar şi al tuturor celor care au propus şi oferă soluţii de pregătire academică alternativă, fie online, fie prin intermediul televiziunii – Klaus Iohannis, președintele României.

Pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă. Această măsură va fi implementată doar dacă este cazul în funcție de fiecare sector.

O altă măsură care va fi luată este cea de protejare a angajatorilor și angajaților afectați de criză. Aceștia vor fi sprijiniți prin  derogări de la prevederile legale în vigoare. Măsuri efective vor fi anunțate de guvern.

Pentru sprijinirea angajaților se va introduce posibilitatea lucrării de la domiciliu, iar deplasarea la sediul instituțiilor pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale nu va mai fi necesară, acestea urmând a fi depuse pe cale electronică.

În domeniul sanitar vor putea fi făcute angajări fără consurs pentru suplimentarea personalului necesar. De asemenea, au fost simplificate modalitățile de achizițționare a materialelor necesare, iar sumele vor fi puse la dispoziție Ministerului Sănătății.

În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit.

Instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.

Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi, şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă.

Printre alte măsuri care ar putea fi luate se găsește închiderea graduală a granițelor și stoparea traficului de orice fel în anumite zone sau regiuni. De asemenea, statul ar putea rechiziționa anumite stocuri de medicamente dacă va fi nevoie.

Decretul a fost deja publicat în Monitorul Oficial, iar Parlamentul a anunțat că se va întruni astăzi pentru aprobarea decretului.

În România, în acest moment, sunt 158 de persoane infectate cu coronavirus și peste 15.000 se află în izolare la domiciliu fiind suspectate de infectare.

One Response

  1. In decret se spune ca ministrul afacerilor de interne este al doilea om in stat dupa presedinte,si dupa Patriarhul Romaniei.O stire de ultima ora de la Palatul Cotroceni Marcel Vela devine premier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.