România

Guvernul României a creat Ghidul de combatere COVID-19

Pentru a menține cetățenii informați din surse sigure și corecte, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pune la dispoziție, pe platforma fiipregătit.ro, ghiduri COVID-19 cu privire la transport, autoizolare sau călătorii.

Amenzi în valoare de 20.000 lei, ajutor din partea autorităților locale, precum și informații cu privire la scutiri și concedii medicale reprezintă câteva dintre măsurile regăsite în ghidul COVID-19.

Persoanele care sunt în autoizolare la domiciliu nu au voie să părăsească locuința pentru 14 zile. Altfel, aceștia vor primi amenzi de până la 20.000 lei, precum și dosar penal dacă riscă să răspândească virusul.

În cazul în care persoanele izolate la domiciliu care nu au familie sau persoane apropiate care să le ofere sprijin, aceștia pot solicita ajutorul comitetelor județene pentru situații de urganță și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă sau măști de protecție. Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale, cum ar fi Crucea Roșie.

Potrivit ghidului, la finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical. Mediul de familie va elibera concediul medical după ieșirea persoanei din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator. 

Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.

Mai multe informații se pot regăsi pe platforma fiipregătit.ro: https://fiipregatit.ro/ghiduri/?fbclid=IwAR3Si-OwZIMKS1MPxH6sVdvf7ikYrEssTyLd24kDuP3LQHDcn-HUqWDZCx4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *