România

COVID-19: Ministerul Afacerilor Interne a anunțat noile măsuri de prevenție a răspândirii infecției

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au anunțat noi măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului.

Printre acestea, a decis închiderea restaurantelor și barurilor, singurele care rămân deschise fiind cele de tip drive-in și de livrare la domiciliu. MAI și CNSU au decis în astăzi, 17 martie 2020, suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizate de restaurante hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Excepție fac doar activitățile de comercializare a produselor care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop.

De asemenea, a fost decisă și suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc sau de îngrijire personală.

Măsura îi va afecta pe cei mai mulți dintre cei 400.000 de angajați din sectorul Horeca și va provoca pierderi de mari angajatorilor.

Se interzice și orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. În cazul celor care adună mai puțin de 100 de persoane în spații deschise, distanța dintre participanți trebuie să fie de peste un metru.

Au fost suspendate și toate zborurile către și dinspre Spania pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 18 martie, ora 18:00.

Șoferii din transportului de marfă pe vehicule de peste 3,5 tone vor fi obligați ca la punctele de trecere a frontierei să poarte mijloace de protecție precum dezinfectant, mănuși și mască. Dar chiar dacă vin din zone galbene sau roșii nu vor intra în carantină decât în cazul în care au simptome de coronavirus.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat și că medicii rezidenți vor fi redistribuiți pentru sprijinul personalului din spitale și serviciile de urgență.

La nivel european, statele membre ale Uniunii Europene au decis să interzică intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetățeni ai spațiului comunitar pentru o perioadă de 30 de zile.

REZUMATUL MĂSURILOR ANUNȚATE:
🚩  Se închid restaurantele și barurile.

🚩  Se interzic concertele și manifestările religioase de grup
🚩 Se opresc zborurile private din și spre Spania.
🚩 Rămân zborurile de transport de mafă, medicale, militare, de urgență.
🚩 La Spitalul Institutului Ana Aslan se va operaționaliza tratarea bolnavilor cu forme ușoare și medii de CoViD.
🚩Poliția română preia în organizare poliția locală (conform decretului)
🚩Sistem personale de protecție pentru șoferi de mașini peste 3,5t
🚩 Rezidenții se prezintă până la ora 12:00 pentru includerea la ture în secțiile specialității lor (nu mai fac practică pe secții pe care nu se specializează)
🚩 Rezidenții pentru medicina familiei se prezintă la DSP pentru a fi alocați pe ambulanță sau repartizării în funcție de necesități
🚩Institutul Național de Sănătate Publică va centraliza și va raporta. către Ministerul Sănătății și Centrului de Comandă și Control la DSU
🚩 Sunt 162 de corturi speciale de triaj, la centrele de frontieră, sau la spitale pentru separarea fluxurilor.
🚩 Aduc cei 36 de elevi din Spania si cei. 40 din Portugalia, cu profesorii. lor, in țară, in. parteneriat cu Ministerul Educației.
🚩 Carantină, izolare la domiciliu pentru cei veniți din diaspora.
🚩 Ministrul a amintit că declarațiile false vor avea dosar penal.
—————
🚩 NU inchid orașe
🚩 NU e cazul raționalizării de materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *