România Taxe&Impozite

ANAF suspendă executarea silită și controalele fiscale pe perioada stării de urgență

Măsuri ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) suspendă executarea silită a creanțelor bugetare pentru perioada în care țara se află în stare de urgență.

ANAF a decis suspendarea sau neînceperea executării silite a creanțelor bugetare, deci vor mai fi emise somații sau popriri asupra disponibilităților financiare  și a veniturilor urmăribile. De asemenea, nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor și se decalează termenul de depunere a declarațiilor fiscale, de la 25 martie 2020 până la 25 aprilie 2020.

Excepție de la regulă fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

În ceea ce privește rambursarea TVA, aceasta va fi realizată în cursul lunii martie pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare. Va fi totodată implementat un nou mecanism de rambursare, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor începând cu data de 1 aprilie 2020.

ANAF suspendă și acțiunile de control fiscal, anume inspecțiile fiscale și controalele antifraudă, cu excepția cazurilor de evaziune fiscală acolo unde sunt indicii în acest sens. Se suspendă și acțiunile antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

În plus, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgență,  cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *