Global

SpaceX va trimite în sfârșit turiști și astronauți străini în spațiu

SpaceX a semnat un acord cu startup-ul american Axiom Space, prin care turiști, cercetători și astronauți străini vor fi trimiși pe Stația Spațială Internațională în a doua jumătate a anului viitor, scrie CNN.

Acesta este al doilea acord anunțat de SpaceX pentru a organiza o călătorie în spațiu. Compania a declarat în februarie că va colabora cu Space Adventures pentru a organiza o excursie pe orbita Pământului. Deși compania nu a dezvăluit prețul călătoriei, alte misiuni către Stația Internațională Spațială (ISS) au costat peste 20 de milioane dolari.

Space Adventures rămâne singura companie care a coordonat între 2001 și 2009 zboruri turistice pe orbita Pământului. Compania cu sediul în Virginia a colaborat cu Rusia pentru a îmbarca călătorii la bordul navei spațiale Soyuz.

Acordul dintre SpaceX și Axiom ar putea marca prima misiune a unei nave spațiale americane care va transporta turiști către ISS.

Aceasta va fi doar prima dintre numeroasele misiuni către ISS, complet gestionată de Axiom Space – Michael Suffredini, CEO Axiom

NASA a solicitat sectorului privat să proiecteze nave spațiale capabile să înlocuiască Programul Navei Spațiale, care s-a finalizat în 2011. Astfel, SpaceX a primit 2,6 de miliarde dolari de la NASA în 2014 pentru dezvoltarea Crew Dragon. Boeing a încheiat un acord similar în valoare de 4,2 de miliarde dolari, pentru a dezvolta nava spațială Starliner.

NASA intenționează să folosească navele SpaceX și Boeing pentru a menține Stația Spațială Internațională complet echipată cu astronauți instruiți. 

Anul trecut, o companie numită Bigelow Aerospace intenționa să organizeze excursii la Stația Spațială Internațională folosind nava spațială Crew Dragon. Compania plănuia să vândă bilete pentru aproximativ 52 de milioane de dolari bucata, însă zborul a fost ulterior anulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *